Tridnevni dogodek z več kot tisoč plesalci bo za gledalce brezplačen, plesna tekmovanja in šove pa bo popestril bogat spremljevalni program.

Na festival se je lahko prijavil vsak ljubitelj tega zanimivega plesa. Tekmuje se v treh kategorijh. Podrobnejši program je na voljo na spletni strani festivala (v angleščini).

Plesalci breakdanca si velikokrat na ulico prinesejo zvočnik ali radio in plešejo. Obožujejo tudi predele mest, kjer so grafiti. Foto: Pixabay

V oddaji Gymnasium na Prvem programu Radia Slovenija so bili gostje mladi nadobudni plesalci, ki so se na festival prijavili. Prisluhnite, zakaj tako obožujejo ta ples in v čem je poseben.

Mladi breakedancerji v Gymnasiumu

Kaj so sploh značilnosti breakdanca?

Gotovo je najbolj zanimiva plesna figura vrtenje celotnega telesa in pa vrtenje na glavi. Ples je znan po tem, da se pleše na hip hop glasbo. Prepoznaven je tudi po tem, da ga plešejo mladi na ulicah. V nekaterih državah je to še posebej popularno (npr. v Ameriki, od koder bi naj breakdance tudi izviral). Vsak plesalec si izbere svoj stil, kar pomeni, da ni vnaprej določenih "plesnih korakov". sicer pa ples zahteva kar dobro mero kondicije in gibčnosti.

FirbcologI pri plesalcu breakdanca