Pozeba je že pri -1 ali 0 Stopinj Celzija

Do spomladanske pozebe pri večini sadnih vrst pride, ko v občutljivih zgodnjih razvojnih fazah cvetenja temperature padejo pod interval od 0 do – 2 Stopinj Celzija. Če so temperature še nižje, je pozeba toliko bolj usodna.

Sam sneg kot takšen (ki pada pri temperaturi nič ali ena stopinja še sam po sebi ni tako škodljiv, če se le v naslednjih nekaj urah po padanju temperature dvignejo in ga stopijo. Če pa je temperatura pod ničlo in ta sneg na ravnokar začetem popku cvetenja zmrzne, pa lahko popolnoma uniči pridelek. Od sadja so tako izjemno občutljive marelice, breskve, jabolka, hruške, kivi in vso ostalo sadje.

Kako je pa z vrtninami na zelenjavnem vrtu?
Vrtnine je nekoliko lažje zaščititi. Mnogi v zgodnjih pomladnih dneh uporabijo tople grede, polivinil ali druge oblike zaščite, s katerimi prekrijejo gredo, na kateri vrtnine šele poganjajo.

Sadno drevje je veliko težje zaščititi, ker gre za večja drevesa, zato je tudi v nasadih sadnih dreves veliko večja škoda.

Sadno drevje v aprilu in maju cveti, zato so temperature pod ničlo izjemno nezaželjene in za pridelek lahko usodne. Se pa zelo velikokrat zgodi, da so ponoči in zgodaj zjutraj dejansko temperature tako nizke. Foto: Pixabay

Kako zaščititi pridelek?

Vrtnine se največkrat pokrijejo z zaščitno kopreno ali polivinilom. V sadovnjakih pa na nekaterih mestih celo zakurijo, da zadimijo zrak in z ognjem dvignejo splošno temperaturo. Če je drevje nizko, ga prav tako pokrijejo, pomaga tudi pokritje drevja, sploh tam, kjer so že postavljene mreže proti poletni toči.

Češnje, višnje, marelice, breskve, jabolka in hruške so najbolj na udari, saj te sorte tudi najprej začnejo cveteti. Foto: Pixabay

V tem prispevku, ki je nastal v prejšnjih letih, ko je spomladi prav tako bila pozeba, si lahko ogledate, kako izgleda dimljenje v nasadih sadnega drevja.

Pozeba sadjarjem povzroča veliko škodo

Izdelovanje snežaka je super, sadni cvetovi pa niso ravno prijatelji s snegom

Pomlad in sneg ne gresta najbolje skupaj. Pozimi zadnja leta snega ni ali ga je zelo malo, zapade pa v začetku ali sredi pomladi, ko lahko močno poškoduje sadje in zelenjavo, ki ravno pričneta rasti in poganjati cvetove. Foto: Pixabay