Šlo je za streljanje mladoletnika, starega 13 let, ki je obiskoval eno izmed osnovnih šol v Beogradu. Je učenec sedmega razreda in je med strelskim pokolom ubil osem učencev in varnostnika ter ranil sedem ljudi.

Dogodek močno odmeva tudi drugod po svetu, seveda tudi v Sloveniji.

Ekipa iz oddaje Infodrom, je o tem tragičnem dogodku o skrbeh povprašala učence iz OŠ Trebnje. Po prvih informacijah, naj bi bil glavni vzrok slaba ocena storitelja, a gotovo je razlog veliko širši in globlji. Ti vzroki so npr. osamljenost, slaba samozavest, ko se ne znamo postaviti zase, težke razmere doma, nezadovoljstvo z zunanjostjo. Gotovo jih je še več ali pa so vzroki povsem drugačni.

Mladi velikokrat doživljajo velike stiske, za katere sploh ne vemo. Foto: Radio Prvi

Kljub temu, da je zelo težko vedeti popolnoma pravi odgovor, je prav, da o njih razmišljamo.
Neja iz OŠ Trebnje je mnneja: "Ne smemo tako hitro odreagirati, moramo najprej pomisliti."
Ana je dodala. "Jaz bi se nelagodno počutila, če bi se to zgodilo v Sloveniji oziroma bližje meni, ker potem lahko pričakuješ, da se to lahko zgodi tudi tukaj."

Ko se ob tragičnih novicah počutimo slabo, se je dobro z nekom pogovoriti. Predvsem s kakšnim, ki obvlada psihologijo in je vešč "čustvenih pretresov". Voditeljica Infodroma je zato v studiju gostila Anjo Vidmar, psihologinjo na Gimnaziji Ledina.

"Dogodek je mnoge zelo prestrašil, zato je zelo pomembno, da si v tem trenutku najdemo nek varen prostor, kjer se lahko s temi občutki pogovarjamo."

Kot je povedala, pa se lahko pogovarjamo tako, da se komu zaupamo, ali da preko ustvarjanja sprostimo ta čustva. Nekateri posežejo tudi po športu ali z zapisom v dnevnik. Pomembno je tudi to, da se obrnemo na zanesljive vire in osebe, ki nas bodo potolažili.

O prestrasljivih dogodkih, kakor tudi o svojih čustvih se je potrebno redno pogovarjati, da se ne potlačijo in da ne pride do večjih "izbruhov". Foto: EPA

Poraja se tudi zelo zanimivo vprašanje: Kaj v resnici doživljajo otroci, ki so nasilni do vrstnikov?
Psihologinja je mnenja, da največkrat gre za otroke, ki odraščajo v neugodnih družinskih razmerah, lahko imajo tudi preslab ali predober učni uspeh, predvsem pa veliko več stresa za to obdobje, v katerem so.
Zato je smiselno, da če opazimo, da nekdo izstopa po vedenju, da se o tem pogovorimo.

Jeza, nemoč, neuspeh - kako ravnati s temi čustvi, če jih prepoznamo pri sebi?
Psihologinja pravi, da gre za zelo neprijetna čustva, ki lahko v telesu povzročijo veliko bolečino, tiščanje, nelagodje. Poskušajmo razumeti, kaj nam poskušajo ti občutki povedati. Če prihaja že npr. do agresivnega vedenja, da se usmerjam nase (npr. samopoškodovanje, uničevanje), je dobro poiskati strokovno pomoč.

Kako pa pomagati mladi osebi, ki je v stiski in vrstniki to prepoznajo?
Smiselno je obrniti se na odraslo osebo, ki ji mladi zaupajo, velikokrat pa je težko takoj pomagati takšni osebi.

Kaj pa naj v tem primeru naredijo odrasli?
Odrasli morajo mlade zaščiti in poskbeti za njih. Vzeti si je potrebno čas, namreč velikokrat mladi in otroci ne povedo takoj, kaj se jim je zgodilo in kaj jih skrbi, ampak bodo odrasle najprej testirali. Odrasli morajo biti zato tam za njih fizično in tudi psihično ter vključiti v pomoč tudi različne strokovnjake.

Dogodek v Beogradu je prestrašil mnoge