Foto: Televizija Slovenija

Katoliška cerkev se je ob koncu 19. stoletja odločila, da je treba način življenja staroselcev – Indijancev – v Kanadi spremeniti. Otroke staroselcev so prisilno poslali v šolske domove (t. i. internate) daleč proč od družin. To staroselcem seveda ni bilo všeč, saj so otroci ob ločitvi od staršev zelo trpeli.

Katoliška cerkev je tako ravnala med letoma 1894 in 1947. Otroci v internatih so bili stari med štiri in 16 let. Do njih so bili zelo nasilni, mnogi so stradali in zboleli, veliko jih je tudi umrlo. V Kanadi se glede tega veliko prepirajo in zahtevajo opravičilo, saj so zaradi trpljenja otrok zelo prizadeti.

Frančišek v tistih časih seveda še ni bil papež, vendar je danes poglavar katoliške cerkve, zato se je bil dolžan opravičiti staroselcem za vse, kar so morali pretrpeti. »Ponižno prosim odpuščanja za zlo, ki ga je nad domorodnim prebivalstvom izvedlo toliko kristjanov. Žal mi je,« je dejal med obiskom v Kanadi.

Indijanci so papežu pripravili kulturni dogodek s plesom v narodnih nošah in petjem. Pokazali so mu tudi seznam imen umrlih otrok. V prihodnjih dnevih bo papež v znak opravičila molil na pokopališčih, kjer so pokopavali staroselske otroke, ki so umrli v internatih, in se udeležil dogodkov, ki jih bodo pripravili staroselci.

K opravičilu ga je pozvala Komisija za resnico in pomiritev. Foto: EPA

Opravičil se je že aprila 2022, vendar v Vatikanu, od papeža pa so zahtevali, da se opraviči na kanadskem ozemlju – tam, kjer so se zlorabe zgodile. Za dejanja se je morala opravičiti tudi kanadska vlada, in sicer je to storila leta 2008, plačati pa je morala več milijard dolarjev kazni. Katoliška cerkev je Indijancem do sedaj namenila 50 milijonov dolarjev pomoči, obljubila pa jih je še dodatnih 30.