Na Univerzi v Južni Kaliforniji so raziskovalci ugotovili, da so ženske, ki si barvajo lase, trikrat bolj izpostavljene tveganju za rakave bolezni. Ugotovili so celo, da so dvakrat bolj izpostavljene tveganju za raka na sečilih! Evropska komisija ugotavlja, da je od 27 sestavin, ki se uporabljajo v barvah za lase, kar 13 takih, ki lahko povzročajo hude telesne reakcije. Čeprav ob prvem stiku s temi kemikalijami pogosto ni reakcije, se počasi začnejo sprožati alergične reakcije po vsem telesu, ne samo na lasišču!

Foto: Reuters

Barve za lase so zelo podobne barvam za tekstil. Prve obstojne barve so ljudje uporabljali za barvanje tekstila, nastale pa so iz katrana. To kemikalijo pridobivamo iz nafte, je pa zelo strupena sestavina cigaret! Malo po tem, ko je nastala prva vijoličasta barva iz katrana, je kemik August Hofmann ugotovil, da taka barva na laseh povzroči trajno spremembo barve las. Ljudje, ki so jih naivno začeli uporabljati, se niso zavedali, kakšne posledice imajo za zdravje.

Foto: FreeDigitalPhotos

Med škodljivimi posledicami barvanja za lase so alergije, srbečice, rdečice, občutljivosti kože, nastajanje hrast, draženje očes, uničenje naravnih sluznic ... in še veliko več!

Pogled v sestavo enega lasu. Foto: FreeDigitalPhotos

Umetne barve za lase ne nastanejo z mešanjem barv, ampak z mešanjem kemikalij, ki na lase vplivajo tako, da se spremeni njihova barva. Barve za lase namreč delujejo tako, da lasem odstranijo zaščitni sloj beljakovin, nato pronicajo v lase molekule, ki spremenijo njihovo barvo. Za spreminjanje barve poskrbijo kemikalije, kot so amonijak, katran in vodikov oksid, ki uničujejo lase in lasišče. Ne glede na to, kakšen balzam za lase ljudje uporabljajo, jim le-ta nikoli ne vrne nazaj njihovega naravnega zaščitnega sloja, ki ga je barva odstranila. Škodljivo je lase trajno barvati, ker barve temeljijo na uničevanju las!

Foto: Reuters

Med naravne možnosti barvanja las so poznali že stari Rimljani. Med barve, ki ne vsebujejo kemikalij spadajo kana, žafran in indigo. Te barve niso škodljive zato, ker lase obarvajo samo od zunaj. Iz tega razloga so tudi manj obstojne in se s časom sperejo. Najlepša barva las pa je vaša naravna, zato jo le dobro čuvajte!