Mikrofon je naprava, ki spreminja zvok v električno napetost. Če povežemo mikron s slušalko, nihata membrani v mikrofonu in slušalki v enakem ritmu. S tem dobimo prenos zvoka na daljavo, ki odmeva daleč stran.

Ne boste verjeli, a mikrofon, kot pretvornik ene energije v drugo, opravlja podobno vlogo kot človeško uho. Moderni mikrofoni prekašajo uho v frekvenčnem obsegu, kakor tudi v dinamičnem smislu (mikrofon lahko zazna zvok, ki bi poškodoval uho). Foto: Pixabay

Mikrofoni se uporabljajo za prosto govorjenje ali petje pred občinstvom. Seveda pa so nepogrešljivi tudi v različnih studijih, kjer se snemajo različni zvoki (ljudi ali instrumentov, seveda tudi po potrebi živalskih zvokov).

V studijih se tako uporabljajo mikrofoni za: petje, govor, videografijo, podcasting, akustične kitare, snemanje različnih zvokov predmetov (npr. škripanje vrat, radijsko hreščanje, zvok padca kamna, ...). Ogromno je zvokov, ki se potrebujejo npr. pri snamanju filma.

Takšne mikrofone srečamo v različnih studijih, kjer se berejo zgodbe ali snemajo pesmi. Glasbenikom so takšni mkrofoni zelo znani. Foto: Pixabay
Mikrofon, ki ga največkrat vidimo v rokah pevcev ali govorcev pred številčnim občinstvom. Foto: Pixabay