Sestavlja jo sedem dvoran, v njih pa najdemo vse vrste podzemeljskih kraških pojavov in oblik: kapnike vseh oblik in barv, prepade, brezna, rove, sigaste ponve s kristalno čisto vodo, pozimi pa še ledene kapnike v Ledenici.

Tukaj lahko vidimo, kje na zemljevidu Slovenije se nahaja Županova jama. Kot lahko vidimo je to v bližini kraja Grosuplje, ki je od Ljubljane oddaljen približno 30 kilometrov, oziroma malce manj kot 30 minut vožnje z avtomobilom. Foto: Google Maps
Foto: Marjan Trobec

Prav v teh dneh je obilnejše deževje poskrbelo za posebno čarovnijo v jami. Že ko vstopite vanjo, lahko slišite, da je vode več kot običajno. Najizraziteje igro šumenja vode slišimo v Zadnji dvorani, 35 m pod površjem.

Foto: Marjan Trobec

Skozi propustne kamnite sklade nad jamo se pretaka po nevidnih kanalih, v jami pa ustvarja zanimivo igro vode, ki curlja po kapnikih, kaplja v ponvice ali pa žubori nekje, kjer jo samo slišimo. Po jami je voda napolnila nekatere ponvice, ki so sicer suhe, v Matjaževi dvorani pa dobesedno curlja s skupine stalaktitov.

Jezerce v Srebrni dvorani. Foto: Marjan Trobec

Županovo jamo je leta 1926 odkril takratni šentjurski župan Josip Perme. Nad njenimi lepotami je bil tako navdušen, da jo je takoj začel urejati. Le leto dni pozneje so si jo že lahko ogledali prvi obiskovalci.

Foto: Marjan Trobec

Županova jama v dolžino meri 360 metrov. Današnji vhod je skozi jamo Ledenica, ki je bila okoliškim prebivalcem znana že več stoletij. Opisoval jo je tudi Janez Vajkard Valvasor v svoji Slavi vojvodine Kranjske. Domačini so jo uporabljali za skrivališče ob turških vpadih, pozneje pa za shranjevanje ledu in živeža v vročih poletnih mesecih. Temperatura v spodnjem delu jame je namreč le okoli Štiri Stopinje Celzija.

Foto: Marjan Trobec

Županova jama ima sedem dvoran, ki jih povezuje 600 metrov urejene poti. To so Ledenica, Srebrna dvorana, Županova dvorana, kjer je viden prvotni vhod skozi strop, Velika dvorana, Blatna dvorana, kjer se bohoti najmogočnejši kar 7-metrski kapnik. Strm rov nas pripelje v Matjaževo dvorano, kjer je najlepši kapnik v jami, imenovan Prestol kralja Matjaža. Sledita še Zadnja dvorana z globokim breznom ter Igorjeva dvorana, ki pa je dostopna samo jamarjem.

Vhod skozi dvorano Ledenica. Foto: Marjan Trobec

V jami so, čeprav jih morda ne vidimo, tudi živali. V njej živijo jamske kobilice, polži jamničarji, jamski hrošči in več vrst netopirjev.

Če še zbirate ideje, kam se boste odpravili med počitnicami, bo ta morda prišla ravno prav. Toplo se oblecite in si nataknite pohodne čevlje.