Veste, kaj je klif ali pečina? To je navpična, strma in kamnita stena, ki se oblikuje zaradi delovanja vetra, vode in vremena.

Običajno so najvišje pečine ob morju. Najvišja na svetu je kar 1010 metrov visoka pečina na Havajih v Združenih državah Amerike, v Sloveniji pa rekorderka stoji v Naravnem rezervatu Strunjan, ki je del Krajinskega parka Strunjan.

Pogled na čudovit Mesečev zaliv. Foto: BoBo

Tam se med rtičema Strunjan in Ronek skriva zaliv, ki je zaradi svoje polkrožne oblike dobil ime Mesečev zaliv. Na njegovi desni strani se skoraj neposredno iz morja dviga najvišja pečina na celotni jadranski obali. Strunjanska pečina je iz mehke kamnine, ki se ji reče fliš, visoka pa je okoli 80 metrov. Njena višina se bo z razjedanjem obale in prodiranjem morja v notranjost le še povečevala, saj morje v spodnjem delu ves čas spodjeda fliš.

Z rdečo je označeno, kje v Sloveniji najdemo Mesečev zaliv. To je v kraju Strunjan v občini Piran. Foto: Google Maps
Mesečev zaliv ni pozidan. Foto: BoBo

Do pečine lahko pridemo na tri načine - s kopališča v Strunjanu ob njenem vznožju, od cerkve sv. Marije in Strunjanskega križa nad pečino ali iz Simonovega zaliva v Izoli ob vznožju pečine. A pozor! Sprehod po njenem robu je lahko zelo nevarno početje, zato je pogled nanjo veliko varnejši in lepši z vrha ozke potke, ki se iz Mesečevega zaliva strmo vzpenja na celino.

Mesečev zaliv je pomemben tudi zaradi podvodnih travnikov dveh morskih trav in je najdišče tudi do meter velikih školjk, ki jim pravimo leščurji. Ob poti do pečine lahko poleg tega srečamo celo vrsto značilnih sredozemskih rastlin, kot sta mirta in brnistra, v jeseni pa prevlada ruj, tipičen sredozemski grm z rdečimi listi.

Posušena meduza v Strunjanu. Foto: BoBo

Naslednjič, ko boste torej namenjeni v Portorož, Koper, Izolo ali Piran, se le ustavite še v Strunjanu. Poleg pečine si lahko ogledate tudi tamkajšnje soline in laguno, ki se imenuje Stjuža, seveda pa lahko zaplavate tudi v morju.