Ja, najvišja zgradba je dimnik, ki stoji v Trbovljah in ga je nemogoče zgrešiti. Če se peljemo po glavni cesti od Ljubljane proti Zidanemu Mostu, ga vidimo čisto od blizu. Poglej si v spodnjem videoposnetku.

Trboveljski dimnik. Foto: Čist hudo

Trboveljski dimnik je visok 360 metrov (mimogrede, višji je od Eifflovega stolpa v Parizu, ki meri "le" 324 metrov) in je najvišja zgradba v Sloveniji in tudi najvišji dimnik v Evropi. Zgrajen je bil leta 1976, takrat je bil najvišji v Evropi in drugi najvišji na svetu, takoj za kanadskim. Rekord najvišjega na svetu skrbno čuva dobrih 419 metrov visok dimnik v Kazahstanu.

Foto: Čist hudo

Dimnik, ki ga je projektiralo nemško podjetje iz Düsseldorfa, pri gradnji pa so sodelovali tudi slovenski in bosanski gradbeni strokovnjaki in posebej usposobljeni delavci, so začeli graditi septembra leta 1974. Postavili so ga zato, da bi onesnaženost zraka z žveplovim dioksidom, ki prihaja iz termoelektrarne, dvignili iz doline, jo poslali višje in tako razporedili enakomerneje po Sloveniji. To jim je tudi uspelo. Poslali so ga celo daleč čez mejo, k sosedom. Kmalu potem ko se je iz njega začel valiti dim, so namreč v Avstriji opazili povečano vrednost žveplenih oksidov.

Dimnik Trbovlje

Zgrajen je tako trdno, da lahko prenese potres do 10. stopnje po Merkalijevi lestvici. Če piha zelo močan veter, niha skoraj do enega metra.

Foto: Čist hudo

Da bi se povzpeli na njegov vrh, bi se morali popolnoma navpično po lestvi vzpenjati več kot eno uro. Toliko bi porabil kakšen vrhunski športnik, ki ima zelo veliko kondicije. Drugi pa verjetno precej več. Zato tudi pri vzdrževanju, obnavljanju in popravilih najamejo alpiniste.

Dimnik je torej najvišja zgradba pri nas, medtem ko najvišja stavba stoji v Ljubljani, to je Kristalna palača na Šmartinski cesti. Visoka je 89 metrov in ima 20 nadstropij.