Opatija se ponaša z zelo lepimi vilami in urejenimi parki. Obožujejo ga tudi tisti, ki sicer ne marajo poležavanja na plaži, saj je sprehod po Opatiji pravi balzam za dušo.

Eden izmed zelo urejenih parkov v središču Opatije. Foto: Tanja Mojzer

Za začetke turizma v Opatiji je v največji meri zaslužen bogati reški trgovec Ignacio Scarpa. Odločil se je, da se bo na oddih z Reke vozil v 14 kilometrov oddaljeno čudovito Opatijo. V ta namen je leta 1844 v bližini Cerkve svetega Jakoba zgradil vilo, ki jo je imenoval po svoji pokojni ženi Angiolini. Ob vili je tudi čudovit park s številnimi eksotičnimi rastlinami s celotnega sveta.

S svojim dejanjem je Scarpa postavil temelje za hrvaški Monte Carlo, kot mu pravijo (cvet turizma in eksotike). Denarni mogotci, vlagatelji so namreč Opatijo tako laže prepoznali kot odličen prostor za gradnjo turističnih nastanitev. Pomembnost izgradnje Ville Angioline se kaže tudi v tem, da od leta 2007 v njej domuje hrvaški muzej turizma.

Naše glavno mesto Ljubljana je od Opatije oddaljeno okrog 109 kilometrov, kar z avtomobilom znaša dobro uro in pol vožnje. Iz Ljubljane vozi tudi turistični avtobus in pa vlak. Vožnja z njima sicer traja nekoliko dlje, a je seveda kljub temu odlična priložnost za tiste, ki nimajo avtomobila ali pa si želijo bolj brezskrbnega izleta. Foto: Google map.

V Opatiji se skozi vse leto veliko dogaja. Znana je po različnih tematskih festivalih, ki jih turisti zelo radi obiščejo. Tako kot pri nas je tudi v Opatiji za pusta velik karneval, konec junija je zaznamovan z velikim glasbenim festivalom, potem je tukaj še festival čokolade, Carski grad, decembrski Advent v Opatiji, Uskrs (velika noč) v Opatiji, dnevi češenj, gurmanske zgodbe, festival kave in mnogi drugi tematski dogodki in festivali. Bližnji Lovran tako slovi po kostanjih, zato je tam tudi jeseni zelo zanimivo.

Ne manjka seveda različnih hotelov, saj je v Opaiji turizem eden izmed glavnih gospodarskih panog. Foto: Tanja Mojzer
Julija je v Opatiji festival Carski grad. Gre za enega izmed največjih Opatijskih festivalov, ki prikazuje obdobje romantike na gradovih. Ulice so odete v prelepe gospodične z dolgimi grajskimi oblekami in klobuki. Festival je mednaroden, v njem sodeluje ogromno plesalcev in ostalih umetnikov, središče mesta pa zaprejo za promet. Foto: Tanja Mojzer
Zelo znan je Festival čokolade, ki poteka vsako leto decembra.
Takšnih pravljičnih vil je v Opatiji na pretek. Foto: Tanja Mojzer.
Hotel Kvarner, ki je bil zgrajen leta 1884 in velja za začetnika turistične tradicije mesta. Foto: Tanja Mojzer
Liburnia Jazz Festival poteka vsako leto julija. Festival združuje najboljše glasbenike, ki si prizadevajo, da bi občinstvu postregli s popolnim klasičnim zvokom in poskrbeli za nepozabno glasbeno doživetje. Foto: Tanja Mojzer
Obmorski kraji seveda kar kličejo po okusni morski hrani. V Opatiji znajo v restavracijah odlično pripraviti vse vrste rib in morskih sadežev. Foto: Tanja Mojzer
Poširane ribe z baziliko in pomarančo. Foto: Tanja Mojzer
Kot smo že dejali, so v Opatiji čudoviti parki. Obiščete lahko Park Angolina, Park sv. Jakoba in Park Margarita. Foto: Tanja Mojzer



Poglejte, kaj smo pa tukaj ujeli v objektiv? Ja, prav vidite: to so čisto prave banane. Kot vidite, rastejo na zelo visoki palmi. Tukaj so še zelene, a bodo dozorele. Banane so sicer tropski sadež, ki uspeva v Mehiki, Aziji, Afriki in drugod, kjer je zelo toplo tropsko podnebje. A očitno je za njih dovolj toplo tudi v Opatiji. Foto: Tanja Mojzer
Ljubitelji filmov ne zamudijo poletnega filmskega festivala. Vsako leto prinaša bogat program, ki je poln zanimivih projekcij, številnih predavanj in delavnic s filmsko tematiko. V času kultnega festivala dobrih filmov zabave povsod po mestu ne manjka. Foto: Tanja Mojzer.
Še malce morske kulinarike: hobotnica, pripravljena kot golaž in polenta. Foto: Tanja Mojzer
Vhod v park Angolina. Pravijo mu tudi zeleno srce mesta. Park krasijo ameriški bori, himalajske cedre, zimzelene rastline zanimivih listov ter ostalih okrog 150 različnih vrst rastlin. Foto: Tanja Mojzer.
Še ena od lepih vil. V Opatiji si resnično lahko daste duška z opazovanjem, saj prelepe pravljične arhitekture sploh ne zmanjka. Foto: Tanja Mojzer.
V Opatiji sicer živi le okrog 8.000 prebivalcev. Foto: Tanja Mojzer
Nepogrešljiva hladna predjed: slani inčuni. Foto: Tanja Mojzer
Cel julij in avgust se obiskovalci Opatije lahko vsak torek popeljejo na brezplačno vožnjo z oldtimerji. Prijetna vožnja s prekrasnimi zgodovinskimi avtomobili je danes prava redkost, v Opatiji pa si želijo, da ravno z njimi obiskovalci vidijo celotno mesto. Foto: Tanja Mojzer.
Park sv. Jakoba zraven Cerkve sv. Jakoba. Foto: Tanja Mojzer
V središču Parka sv. Jakoba stoji fontana kiparja Hansa Ratkauskyja, ki predstavlja Heleno in Seleno iz grške mitologije. Park je zelo romantičen, v njem pa raste tudi ogromno zelo zanimivih in dišečih rastlinskih vrst. Foto: Tanja Mojzer
Za konec pa še nekaj sladkega in zdravega – figova torta z belo čokolado brez sladkorja. Foto: Tanja Mojzer