Otok Cres je zelo blizu Slovenije, saj bomo do tja z avtom iz Ljubljane potrebovali le dobri dve uri vožnje.

Ta čas pa se lahko zelo podaljša, če zamudimo trajekt v Brestovi, zato je najbolje, da urnik trajekta pravočasno preverite.

Foto: Čist hudo

Najstarejše najdbe na otoku segajo v obdobje po drugi ledeni dobi, ko je bila gladina morja skoraj 100 metrov nižja kot danes. Večina hrvaških otokov, tudi Cres, je namreč nastala šele s tajanjem ledu in posledičnim dvigovanjem morske gladine.

Ta podatek nakazuje, da so ljudje Cres naselili v obdobju, ko je bilo do njega mogoče priti delno peš in z nekaj plavanja!

Veliko Slovencev vsako leto obišče otok Cres. Foto: Čist hudo

Danes je slika tega otoka seveda zelo drugačna. Z razvojem kulture v starem Rimu se je začel razvoj otoških pristanišč.

Ta so bila strateško zelo pomembna, saj so od tam izplule raziskovalne in vojne ladje, pristajali so ribiški čolni, in razvila so se mesta. Eno pomembnih pristaniških mest na otoku Cres je mesto Cres.

Otok Cres najbolj zaživi v poletnem času. Foto: Čist hudo

To mesto je tako kot otok Cres bilo vse do 15. stoletja pod italijansko okupacijo. To pomeni, da je bilo mesto s hrvaškimi prebivalci v resnici del Italije.

V 15. stoletju pa je mesto lahko razglasilo samostojnost in pripadnost republiki Hrvaški. V tistem obdobju je nastala tudi ta gotska cerkvica:

Foto: Čist hudo

Kot počitniška destinacija je Cres zaživel veliko pozneje. S prvimi zasebnimi jahtami je postalo mesto priljubljeni postanek med raziskovanjem Sredozemskega morja.

V pristanišču tudi danes najdemo veliko zasebnih jaht, pa tudi ogromno turističnih ladij, ki vedoželjne počitnikarje popeljejo na raziskovanje sosednjih otokov.

Foto: Čist hudo

Prav tako so se po drugi svetovni vojni začeli zelo razvijati počitniški kampi in oddajanje apartmajev. Vsako leto ta otok obišče na tisoče turistov iz najrazličnejših držav. Na otok Cres jih privabi obljuba toplega morja, neba brez oblačka in vročih noči.

Mesto Cres ima mnogo starih in znamenitih zgradb, ribiško pristanišče, morsko pristanišče in ladjedelnico. Je najpomembnejše turistično središče otoka. Foto: Čist hudo