Portorož ima lepe sprehajalne poti. Foto: Čist hudo

Ko je poletja konec, se umiri tudi življenje v mestu. Če imate radi, da se veliko dogaja in da se lahko preizkusite v različnih dogodivščinah, potem vam bo v drugih letnih časih tukaj verjetno dolgčas. Kot so nam povedali domačini, se med oktobrom in junijem "dogaja" le v posameznih hotelih in šolah. Kar pa je, ker ni gneče, idealno za kratek sprehod po ulicah Portoroža.

Foto: Čist hudo

Portorož, ali pristanišče vrtnic, je bil že v 13. stoletju znankot zdraviliški kraj, v katerem so menihi zdravili z morsko vodo in s slanico. Danes je mesto posejano s hoteli, restavracijami, bari in kazinoji. V njem najdemo tudi stare vile.

Portorož vsako leto, predvsem poleti, obišče veliko turistov, sicer pa v njem živi okrog 3000 prebivalcev. Foto: Čist hudo

Enega nekoč najlepših hotelov so odprli 20. avgusta leta 1910. Obiskovalce je očaral s 175 sobami, veliko jedilnico in teraso, razkošno sprejemnico in saloni za branje ter igre. Gre seveda za hotel Palace, ki je zelo znan in eden od simbolov Portoroža. Pojdimo najprej do stavbe, ki gosti vse največje kulturne dogodke na obali. To je Avditorij Portorož.

Avditorij Portorož, kjer se odvijajo mnoge kulturne prireditve, predstave in koncerti. Eden izmed zelo znanih festivalov, ki ima tukaj svoje mesto je Melodije morja in sonca. Foto: Čist hudo

Če nadaljujemo pot po klancu mimo avditorija, pridemo do nekdanjega železniškega predora, ki je danes odprt za kolesarje in pešce. Skozenj vodi Pot zdravja in prijateljstva oziroma Parenzana. Predor Valeta je najdaljši na vsej poti, dolg je 550 m.

Predor Valeta, kjer se en konec predora nahaja v Strunjanu, drugi pa v Portorožu in predstavlja eno najbolj priljubljenih povezav med Strunjanom in Portorožem. Foto: Čist hudo

Nekoč je tu tekla ozkotirna železnica, ki je povezovala Trst in Poreč. Dolga je bila 123 km, vlaki pa so po njej dirkali s hitrostjo 25 kilometrov na uro. Vozovnice so bile zelo drage, zato so se z njim vozili le najpremožnejši meščani.

Marina v Portorožu je med zelo znanimi na slovenski obali. Foto: Čist hudo

Pot nas vodi proti Luciji. Zavijemo desno med stanovanjskimi bloki proti marini Portorož in se odpravimo še do sečoveljskih solin, enega najlepših naravnih in kulturnih biserov Slovenije, kjer že stoletja ohranjajo tradicijo pridelave soli.

Soline. Foto: Čist hudo

Med obiskovalci pogosto srečamo ljubitelje ptic, saj so tu našteli več kot 282 ptičjih vrst, izmed katerih jih v parku gnezdi približno 90, najmanj štiri vrste pa imajo tu svoje edino gnezdišče v Sloveniji.

Številni se iz Portoroža peš odpravijo proti Piranu, še enemu simpatičnemu obmorskemu mestecu. Dobre pol ure boste potrebovali do tja, če boste zavrteli pedala kolesa, pa seveda nekoliko manj. Piran bomo obiskali kdaj drugič, danes se bomo ustavili le še na poti, kjer stojita dva arhitekturna bisera.

Nekdanje skladišče soli v Portorožu. Foto: Čist hudo

To sta nekdanji skladišči soli, umetnostno in zgodovinsko zaščiteni stavbi. Ob pomolu poleg njiju so včasih pristajale ladje, ki so tovorile sol. Zgradili so ju v času Napoleona. Danes pa si lahko v nekdanjem skladišču ogledate, kako so se v slovenski Istri razvijali vodni športi, in pokukate v svet tradicionalnega ladjedelništva.

Čudovit razgled in klopce v neposredni bližini morja. Foto: Čist hudo