Zakaj je tako zdrav? In okusen?
Le malokdo ga ne mara. Morda le, če še ni dovolj zrel, kajti kaki ima res čudno grenak okus, če ni povsem zrel. Res pa je tudi, da se sorte kakijev med seboj precej razlikujejo po okusu. Sorta vanilija, ki je med kakiji najbolj znana, predvsem v Sloveniji, nima grenke lupine, medtem ko nekatere druge sorte slovijo po grenki lupini in zato mnogi tovrstne kakije olupijo.

Sicer pa kakije odlikuje velika vsebnost enostavnih in hitro prebavljivih sladkorjev, npr. glukoze in fruktoze, ki jih je kar okoli 20 odstotkov. Vsebuje tudi vrsto pomembnih rudnin in elementov v sledovih, kot so kalij, magnezij, železo, baker, jod, krom, selen in fluor.

Redno uživanja kakijev je priporočljivo zaradi vsebnosti antioksidanta betakarotena, ki slovi kot močan spodbujevalec imunskega sistema in vas varuje pred razvojem številnih bolezni.

Že z dvema sadežema na dan zadovoljite dnevno potrebo po tej predstopnji vitamina A.
Med vitamini boste poleg provitamina A našli tudi kar nekaj vitamina C in nekatere od vitaminov B-kompleksa (B1, B2 in B6).

Poleg tega pa je še izjemno okusen in sočen, pogosto nima pečk in koščic. Načeloma ga obožujejo vsi, seveda tudi otroci.

Kakiji so eni izmed zadnjih jesenskih sadežev, saj dozorijo proti koncu oktobra oziroma v začetku jeseni. Foto: Jaka Ivančič
Najdete na zemlejvidu Strunjan? Obarvan je z rdečo barvo. Foto: Google Maps
Pogled na Strunjan iz zraka. Foto: Jaka Ivančič
Kaki je izvrsten sadež za kreme, pite, sladolede, zavitke, marmelade in podobno. Odlično se kombinira z vsemi vrstami sadja, skute, listnatim testom in preostalimi vrstami testa iz različne moke. Foto: Jaka Ivančič