Foto: Mbari

Ob obali Kalifornije je redka velikanska meduza v obliki duhca osupnila raziskovalce. Njeno latinsko ime je Stygiomedusa gigantea, prvič so jo opazili leta 1899, raziskovalci pa je skorajda nikoli ne vidijo. To posebno morsko bitje so namreč od njenega odkritja do danes videli le malo več kot stokrat. Nazadnje so jo po naključju opazili znanstveniki iz Pomorskega raziskovalnega inštituta Monterey Bay novembra letos, zdaj pa so razkrili še najnovejše fotografije te redke morske živali. Letos so jo opazili kar 1000 metrov globoko v zalivu Monterey.
Stygiomedusa gigantea ima lovke, ki lahko zrastejo več kot 10 metrov. Znanstveniki domnevajo, da jih te živali uporabljajo za lovljenje plena. Zvonasta glava tega globokomorskega bitja je velika več kot meter in meduza ravno zaradi svoje posebne oblike spominja na duhca.
To vrsto meduze so znanstveniki v zadnjih 110 letih videli le 110-krat, vendar domnevajo, da je razširjena po vsem svetu, razen v Arktičnem oceanu. Pravijo, da je eden največjih nevretenčarskih plenilcev v globokomorskem ekosistemu, zadržuje pa se več kot 6 kilometrov globoko.