Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Kako ločimo kuhana jajca od surovih?

3 min 8. 4. 2023

Na mizi imamo šest jajc. Vsa so na videz enaka. Razlika je le, da so tri jajca kuhana, tri pa surova. Tri so označena s križcem, tri pa s piko. Za zdaj ne izdamo, katero so kuhana in katera surova. Poglejmo, kako jih lahko ločimo, ne da bi poškodovali lupino.

Najprej zavrtimo jajce s križcem in jajce s krogcem hkrati in opazujmo razliko. Ja, jajce s križcem se vrti bistveno hitreje kot jajce s piko. Sedaj poskušajmo najprej zavrteti jajce s križcem in ga vmes zaustaviti. To se takoj zaustavi. Kaj pa jajce s piko? Tole se pa še kar vrti. Še eno razliko lahko ugotovimo. Poskusimo ju zavrteti na konici. Najprej jajce s križcem. Lepo se vrti tudi na konici. Zdaj pa jajce s piko … To se pa sploh noče vrteti na konici.
Poglejmo, kaj se skriva v lupini jajca s križcem. Ja, to jajce je torej trdo kuhamo. Ko zavrtimo kuhano jajce, je njegova sredica trdna in jajce ima stalno težišče, zato se vrti enakomerno in hitro.
Kaj pa se skriva v lupini jajca s piko? Ja, to je tukaj pa je surovo jajce. Ko smo zavrteli surovo jajce, je bila njegova sredica tekoča in se je premikala znotraj lupine, skupaj z njo pa tudi težišče, zato se je vrtelo počasneje. Ko smo ga poskušali zaustaviti, pa se je v notranjosti prav zaradi tekočnosti vrtelo še naprej, ko smo odmaknili roko.
No, našli smo pravilen odgovor. Hitreje se torej vrti kuhano jajce, kar pomeni, da je pravilen odgovor A.

Zadnje

Male sive celice