Na mizi imamo šest jajc. Vsa so na videz enaka. Razlika je le, da so tri jajca kuhana, tri pa surova. Tri so označena s križcem, tri pa s piko. Za zdaj ne izdamo, katero so kuhana in katera surova. Poglejmo, kako jih lahko ločimo, ne da bi poškodovali lupino.
Najprej zavrtimo jajce s križcem in jajce s krogcem hkrati in opazujmo razliko. Ja, jajce s križcem se vrti bistveno hitreje kot jajce s piko. Sedaj poskušajmo najprej zavrteti jajce s križcem in ga vmes zaustaviti. To se takoj zaustavi. Kaj pa jajce s piko? Tole se pa še kar vrti. Še eno razliko lahko ugotovimo. Poskusimo ju zavrteti na konici. Najprej jajce s križcem. Lepo se vrti tudi na konici. Zdaj pa jajce s piko … To se pa sploh noče vrteti na konici.
Poglejmo, kaj se skriva v lupini jajca s križcem. Ja, to jajce je torej trdo kuhamo. Ko zavrtimo kuhano jajce, je njegova sredica trdna in jajce ima stalno težišče, zato se vrti enakomerno in hitro.
Kaj pa se skriva v lupini jajca s piko? Ja, to je tukaj pa je surovo jajce. Ko smo zavrteli surovo jajce, je bila njegova sredica tekoča in se je premikala znotraj lupine, skupaj z njo pa tudi težišče, zato se je vrtelo počasneje. Ko smo ga poskušali zaustaviti, pa se je v notranjosti prav zaradi tekočnosti vrtelo še naprej, ko smo odmaknili roko.
No, našli smo pravilen odgovor. Hitreje se torej vrti kuhano jajce, kar pomeni, da je pravilen odgovor A.