Danes se vam bodo ob branju pošteno pocedila sline. Govorili bomo namreč o jedi, ki je znana po vsem svetu, neskončno je priljubljena pri mladih, pa seveda tudi starejših. Skratka, le kdo ne mara pice?
Kot verjetno veste, naj bi bila pica prvič spečena v Italiji. Njena osnova je vzhajano testo (podobno kot za kruh), na katerega položimo, kar nam srce poželi.
Kljub temu je osnova zanjo paradižnikova omaka, s katero premažemo testo, nanj položimo šunko, gobice, origano in baziliko (začimbi) in obvezno sir. To je nekako osnova, lahko pa je nadev seveda kakršen koli. Prva pica je bila pa tudi brez šunke, torej samo testo, paradižnikova omaka, bazilika, origano in sir mozzarella. Danes takšno pico poznamo pod imenom margerita. Margerita je bila namreč žena prvega italijanskega kralja Umberta I.
Današnja pica izvira iz Neaplja. Kot rečeno, pa na vzhajano testo lahko položimo kar koli. Zelo priljubljene so pice z morskimi sadeži, pa vso zelenjavo, lahko so tudi pikantne, dodamo lahko domačo salamo, kakršne koli začimbe, kislo smetano, tudi čokolado, če želimo in tako dobimo sladko različico pice. Foto: PixabayObičajna oblika, ki jo poznamo iz picerij, barov, restavracij in lokalov, je okrogla. Seveda pa je lahko tudi pravokotna, če imamo na primer doma takšen pekač. Foto: PixabaySestavine na njej so lahko zapečene, lahko pa po koncu peke tudi dodate kakšno svežo zelenjavo ali celo svežo, toplotno neobdelano ribo ali školjko. Foto: Pixabay
Morda niste vedeli, a pica je v 19. stoletju veljala za jed revežev. To je namreč obložen kruh. Precej soroden sendviču, se strinjate? Le da je toplotno obdelana. Originalna pica je namreč pečena v krušni peči (tudi danes jo imajo mnogi v restavracijah in gostilnah z namenom pečenja pic).
Prvo pico z oblogo iz paradižnikov so spekli okrog leta 1750. Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo. To je Antica Pizzeria Port'Alba v kraju Neapelj v Italiji. Foto: PixabayZaradi kratkega časa peke jo pogosto uvrščajo med hitro hrano, kar pa nikakor ni, predvsem če jo pripravljate sami. Danes tudi ne velja več, da je pica nezdrava hrana. Vse je namreč odvisno od sestavin. Testo je lahko na primer iz pirine, koruzne, konopljine ali kakšne druge moke. Sestavine so lahko zelo ekološke (zelenjava, meso). Tudi paradižnikova omaka je lahko zelo zdrava, pripravljena le iz ekoloških paradižnikov, brez dodanih sladkorjev. Prav tako sir. Sestavine so pa seveda lahko tudi prilagojene tako za vegeterijance (tiste, ki ne jedo mesa) kot za vegane (tiste, ki ne jedo popolnoma ničesar, kar je živalskega izvora). V tem primeru je tudi "sir" iz rastlinskih sestavin. Foto: PixabayJa, tudi prepognjena pica obstaja. Izgleda kot kakšna omleta, testo je zgoraj in spodaj, vmes je pa poljuben nadev. Foto: PixabayTudi takšne mini pice so danes zelo v modi. Priljubljene so predvsem kot predjed na kakšnih vrtnih zabavah in rojstnih dnevih. Foto: Pixabay