Tapiokine perlice so majhne kroglice iz tapiokinega škroba. Priljubljene so v "bubble tea" (mehurčkastem čaju) in v tapiokinem pudingu. Foto: Pixabay
Posebnosti tapioke moke
- Brez glutena – primerna za ljudi s celiakijo ali tiste, ki se izogibajo glutenu.
- Nevtralen okus – nima izrazitega okusa, zato se dobro kombinira z različnimi sestavinami.
- Odlična za zgoščevanje – daje jedem svilnato in gladko teksturo, primerna za omake, juhe in kreme.
- Elastičnost in mehkoba – izboljšuje teksturo pekovskih izdelkov, zlasti pri brezglutenskem pečenju.
- Visoka vsebnost škroba – hitro vpija tekočino in tvori rahlo gumijasto konsistenco.
Tukaj vidimo olupljene koščke korenine iz rastline manioka. Rastlina izvira iz Južne Amerike, a je zelo razširjena tudi v Afriki in Aziji. Foto: Pixabay
Moka tapioki se sicer lahko uporablja kot vse druge moke. Po strukturi je bolj lepljiva oziroma nekateri rečejo, da je gumijasta, njena glavna značilnost pa je, da že majhna žlička, ki jo dodamo v omako, naredi jed gostejšo. Tukaj vidimo posebno brazilsko jed, ki spominja na našo omleto. Narejena je tako, da v ponev počasi natrosimo moko tapioki in pustimo, da se zapeče. Temperatura ne sme biti previsoka, da se moka počasi in enakomerno zapeče. Nanjo položimo poljubne priloge, jo obrnemo in vse skupaj še malce popečemo. Foto: MMC RTV SLO