Kaki raste na drevesu, ki v višino doseže v povprečju od 3 do 15 metrov. Prijajo mu zmerne zime, blaga poletja in zavetne lege, vendar prenese tudi zelo nizke temperature (pod –18 °C), če ne trajajo predolgo. Za rast potrebuje veliko vode, zacveti pa pozno spomladi, proti koncu maja oziroma na začetku junija, cvetenje traja 14–20 dni. Cvetovi so zelo privlačni za čebele, pozneje pa se iz njih razvijejo majhni plodovi, ki jih drevo, če jih je preveč, samo odvrže. Ohrani jih le toliko, kot ima zanje na razpolago hrane. Veje ima precej krhke, zaradi česar moramo biti pri obiranju zelo previdni. Foto: Srdjan Živulović/Bobo


Jabolko v primerjavi s kakijem: naredili so primerjavo glede vsebnosti vitamina C in A glede na naš univerzalen sadež – jabolko. Raziskave kažejo, da vsebuje 5-krat več vitamina C kot jabolko ter tretjino manj kot limone in pomaranče. Kaki vsebuje pa kar 30-krat več vitamina A kot jabolko, kar je le malo manj kot marelice, ki so res bogate z njim. Vitamin A ugodno vpliva na oči, tkiva, kosti, dlesni, kožo in še marsikaj. Vsebnost tega vitamina v sadežu je tako visoka, da že z dvema sadežema pokrijemo dnevno potrebo po tem vitaminu. Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Poznamo več različnih sort kakija. Najbolj je znan vaniljev kaki. Ima nekoliko tršo lupino, zato je zelo primeren za ozimnico. Kaki vsebuje veliko vitaminov in rudninskih snovi. Vsebuje tudi kompleks vitamina B (B1 – ki pretvarja krvni sladkor v energijo, B2 – pobudnik za normalno delovanje presnove, B6 – med drugim tudi krepi obrambni sistem). Poleg vitaminov vsebuje kaki še minerale, kot so železo, kalcij, fosfor, krom, baker, jod, selen in še druge rudnine. Prav tako tudi antioksidante, predvsem galokatekine in ketekine, ki preprečujejo vnetja in infekcije, ter veliko vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo, in izredno malo maščob in beljakovin. Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Vsako leto v Strunjanu poteka tudi prireditev Dnevi kakijev. Program vsebuje ogromno strokovnih predavanj, nasvetov o receptih s kakijem in kako ga vključiti v kulinariko. Ne manjka pa seveda pokušine različnih sort kakijev in njihovih izdelkov (marmelad, peciv, pit in podobno). Foto: Srdjan Živulović/Bobo