Med je neverjetno živilo, ki ga nabirajo čebele. Je poln vitaminov in hranljivih snovi, ki pomagajo našemu telesu pri odpornosti, poleg tega pa je tudi izredno sladek in ga lahko uporabljamo kot sladico pri sladicah in marmeladah.
Njegova zdravilnost izhaja iz zapletene kombinacije naravnih sladkorjev, encimov, vitaminov, mineralov, antioksidantov in protimikrobnih snovi, ki jih čebele zberejo iz cvetnega nektarja in predelajo v panju. Foto: PixabayMed uničuje bakterije, viruse in glivice. Uporablja se pri vnetem grlu, kašlju, ranah, opeklinah in celo za celjenje kože (med deluje antiseptično in pospešuje obnovo tkiva). Foto: PixabayBogat je z antioksidanti (flavonoidi, fenolne kisline), ki varujejo celice pred prostimi radikali. Pomaga telesu v boju proti okužbam in vnetjem. Foto: Radio KoperMed obloži sluznico žrela in jo pomirja, hkrati pa zavira rast bakterij. V ljudskem zdravilstvu je pogosto v kombinaciji z limono, mlekom ali črno redkvijo. Ker pa kljub vsemu vsebuje veliko sladkorjev, z njim ne velja pretiravati. Najbolje je, če se uživa po žličkah (nekaj čajnih žličk na dan). Foto: Pixabay