Gre namreč za sadež, ki ga v Sloveniji ne vidimo ravno v vsaki trgovini. Le v tistih res bolj založenih, pa še to v bolj zimskem času. Morda pride kdaj pošiljka iz tropskih krajev v katero od trgovin, sicer pa, kot rečeno, je pri nas na razpolago bolj poredko.
Kdo si ti, pomelo?
Pomelo je drevo in sadež agruma iz rodu Citrus in sicer ena od izvirnih treh vrst skupaj s citrono in mandarino, iz katerih izhajajo vsi danes poznani agrumi. Ta vrsta je ostala dolgo skoraj nepoznana, ker so strokovnjaki preučevali samo njen slavni hibrid, grenivko, ki jo je nadomestil in prekosil na vseh področjih. Prav to je še vedno najbolj sporna točka pri razvrščanju citrusov.

Glede hranilne vrednosti je še posebej pomembna visoka vsebnost vitamina C v pomelu. Vsebuje ga približno 41 miligramov na 100 gramov, hranljivo je pa tudi s kalijem in magnezijem.

Pomelo raste na jugu Kitajske in v vsej jugovzhodni Aziji, ponekod zraste kar samo. Večji nasadi so tudi v Kaliforniji in predvsem v Izraelu. Sadeži so po obliki podobni okrogli žogi. Dosežejo tudi 30 cm v premeru in lahko tehtajo tudi po 10 kilogramov. Imajo svetlozelen olupek, v notranjosti pa so bledorumeni ali rožnati, včasih tudi temno rumeni do rdečkasti.
Olupek je debelo podložen z belo neužitno plastjo (imenovano albedo) in tudi krhlji so popolnoma prekriti z njo. Okus je podoben grenki pomaranči, le da ni kisel. Zaradi tega, pa tudi zaradi njegove velikosti, se sadež ne uporablja svež, temveč ga največ gre v industrijo sokov. Olupek je uporaben za pridobivanje esenc (vonjev) v kozmetiki.


