Govorimo seveda o drevesu kakavovcu! Na njem raste kakav, ki je glavna sestavina čokolade.
Ker Firbcologi najdejo odgovore na vsa vprašanja, so se v eni od oddaj odpravili raziskat skrivnosti o čokoladi.

Obiskali so muzej čokolade, ki se nahaja v Zagrebu - glavnem mestu naše sosede Hrvaške. Tam so jim razložili, kako je kakavova zrna potrebno pripraviti, da nastane okusna čokolada. Ta postopek predelave je precej dolg in kar nekaj časa mora miniti, da dobimo ploščico čokolade.

NAMESTO DENARJA KAKAVOVA ZRNA
Indijanci so čokolado pripravljali kot napitek brez sladkorja, zaradi zanimivega okusa te pijače in njenih poživitvenih lastnosti, pa so kakavova zrna smatrali kot darilo bogov. Ker so imela semena kakavovca tako veliko vrednost, so jih nekoč uporabljali tudi namesto denarja!

ČOKOLADNO DREVO - KAKAVOVEC
Glavna sestavina čokolade je prah kakavovih zrn. Na vsakem drevesu kakavovca zraste približno 40 plodov, ki so veliki približno toliko kot sadež ananas.

Plodovi so najprej zelene barve, nato pa postanejo rumeno-oranžne, včasih tudi rdeče barve. Vsak plod vsebuje 30-50 semen, iz katerih se pridobiva surovi kakav.