Cimet ne samo, da lepo diši, ampak je izjemno bogat z antioksidanti, kot so polifenoli. Ti pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu in razvoju kroničnih bolezni. Dodamo ga lahko v čaj, pojemo skupaj z medom ali ga dodamo na sadje in v slaščice.
Cimet je ena najstarejših začimb, saj so ga v Aziji in starem Egiptu poznali in uporabljali že več tisoč let pred našim štetjem. V Evropi ga uporabljamo od 16. stoletja. Foto: Pixabay
Vsebuje spojine, ki zmanjšujejo vnetja v telesu. To lahko pomaga pri preprečevanju bolezni, povezanih s kroničnim vnetjem, kot so srčno-žilne bolezni. Cimet vsebuje tudi spojino cinamaldehid, ki ima močne protibakterijske, protiglivične in protivirusne učinke. Pomaga pri preprečevanju okužb in lahko celo podpira zdravje ustne votline.
Čeprav je cimet zdrav, z njim ne gre pretiravati, ker je lahko za organizem škodljiv v večjih količinah. Ena do dve čajni žlički na dan sta povsem dovolj. Foto: PixabayZelo pogosto se cimet dodaja tudi v ovsene kosmiče, smutije in v najrazličnejše slaščice, od keksov, krem, tort in peciv. Foto: PixabayZelo zdrava kombinacija je tudi, če uživamo med in cimet skupaj. Med ima antibakterijske in protivirusne lastnosti, ki pomagajo krepiti naravno obrambo telesa. Cimet s svojimi protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi podpira imunski sistem in pomaga v boju proti okužbam. Kombinacija medu in cimeta lahko pomaga pri prebavnih težavah, kot so napihnjenost, plini in zgaga. Med pomirja želodec, cimet pa spodbuja prebavo in preprečuje rast škodljivih bakterij v črevesju. Foto: Pixabay