Vanilija je plod srednjeameriške vzpenjavke iz družine, ne boste verjeli, nam zelo poznanih, orhidej. Plodove začnejo obirati, ko postanejo rumeni. Nezrele plodove najprej potopijo v vrelo vodo, potem pa jih podnevi sušijo na soncu, ponoči pa pokrijejo z debelimi ponjavami, da se plodovi pod njimi 'znojijo'. Med tem postopkom plodovi potemnijo, zaradi encimov pa nastajajo aromatične snovi, med njimi tudi vanilin, ki ga potem uporabljamo v kuhinji.

Cvet vanilje cveti približno en dan, včasih tudi manj, tako morajo gojitelji vsak dan nadzorovati plantažo v pričakovanju cvetu, kar pa je mučna in intenzivna naloga.

Kot ostala semena orhidej, tudi vanilja ne bo kalila brez prisotnosti določenih mikoriznih gliv. Namesto tega gojitelji reproducirajo rastlino s potaknjenci – odstranijo del plezalke s šestimi ali več listnatimi vozli. Dva najnižja lista odstranijo in pecelj z zračno korenino zakopljejo v zemljo blizu opore. Ostale višje korenine so pripete, ovite ob podpori in pogosto rastejo navzdol, v zemljo. Ob dobrih pogojih je rast hitra.
