Dubajska pistacijeva čokolada je postala zelo priljubljena zaradi kombinacije luksuza, estetske dovršenosti in trendov v družbenih medijih. O njej govorijo po družabnih omrežjih in to po celem svetu.

Dubajska čokolada, ki vsebuje kremo iz pistacije. Foto: Shutterstock

Pistacije imajo blag, rahlo sladkast in oreškast okus, ki je prepoznaven in všečen mnogim. Dobro se ujemajo tako s slanimi kot sladkimi jedmi (sladoledi, peciva, baklave, mesne omake in podobno).

Pistacije imajo dolgo zgodovino v kulinariki Srednjega vzhoda, Azije in Sredozemlja. Njihova uporaba v tradicionalnih receptih (kot so baklava, halva, mortadela, gelato) je okrepila njihovo priljubljenost po svetu.Foto: AP

So bogate z zdravimi maščobami, beljakovinami, vlakninami, antioksidanti in vitamini (npr. B6, E). Pogosto so označene kot "superživilo" za srce in presnovo.

Njihova naravna zelena in vijolična barva je redka med oreščki in zato estetsko privlačna, zlasti pri sladicah in gurmanskih jedeh.

Pistacije, ki jih je treba olupiti, nudijo "interaktivno" izkušnjo uživanja prigrizka, kar nekaterim dodatno poveča užitek. Tukaj vidimo pistacijo še na drevesu. Foto: Pixabay

Kako dekleta na Osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica, ki obiskujejo izbirni predmet kuhanje, pripravljajo slaščice iz pistacije? Pripravljale so pistacijev namaz za palačinke in pistacijeve kroglice ter ob tem, kot prave Infodromovke, kritično razmišljale.

Zakaj je pistacija tako priljubljena?