Zakaj pri prekopavanju vrta gomoljem ne dodajamo hlevskega gnoja?
Gomoljem, kot so krompir, pastinak, korenjček, peteršilj, rdeča pesa in podobnim pri prekopavanju vrta ne dodajamo svežega hlevskega gnoja. Zakaj?
Svež gnoj, ki se pogosto doda v pomladno prekopavanje vrta, vsebuje veliko mikroorganizmov, ki lahko povzročijo gnitje ali glivične bolezni gomoljev (npr. krompirjeva plesen). Foto: PixabaySvež gnoj ima visoko vsebnost amonijaka in drugih snovi, ki lahko "zažgejo" mlade rastline in gomolje ter jih poškodujejo. Zato se ne dodaja tja, kjer rastejo vrtnine, ki imajo gomolje, ki jih nato pojemo. Se pa lahko v zelo zmernih količinah doda v druge vrtnine, na primer paradižnik, papriko, čilije. Foto: PixabayGomolji potrebujejo uravnoteženo zemljo za rast – preveč dušika spodbuja rast listov, ne pa razvoja gomoljev. Posledično dobiš bujno rastlino, a malo pridelka. Foto: Pixabay