Vse do konca šolskega leta bo gledalce iz studia vsak petek pozdravil eden izmed voditeljev in voditeljic. Kot smo dejali, bodo voditelji v novi sezoni: Katja Špoljar, Klara Eva Kukovičič in Maks Dakskobler.

Foto: TV Slovenija
Infodrom - poročila za mlade
Infodrom je informativna oddaja za mlade. Vsak petek ob 15. uri in 50 minut na TVS 1 se ozre po iztekajočem se tednu in gledalcem predstavi najpomembnejše dogodke in zanimive vrstnike ter pojasni izbrane pojme s področja politike, družbe, narave in tehnologije.

Kaj nas čaka v prvi oddaji Infodroma?

V novem šolskem letu je osnovnošolce pričakal kup novosti in že v prvi oddaji bo govora o tem, kako so jih mladi sprejeli in kaj menijo o njih. Vso sezono bodo na voljo aktualne novice, ki se dotikajo sveta mladih, vedno bodo svoje povedali tudi oni, predvsem ko gre za njihovo mnenje.

Če zamudite Infodrom na TV, ga najdete na RTV Čist hudo
Vse prispevke dosedanjih oddaj, si lahko ogledate tukaj.

Razlagalni prispevki Infodroma, ki so grafično opremljeni, bodo zagotovo popestrili marsikatero šolsko uro, prav bodo prišli tudi pri referatih in seminarskih nalogah, odraslim pa pomagali prebiti led pri pogovorih z mladimi o tabuiziranih temah.

Katere novosti se obetajo v novi sezoni?

Nova sezona prinaša tudi nekaj novosti. V rubriki Spletke bo oddaja še naprej krepila stik z gledalci, ki so povezani tudi z družbenimi omrežji @Čist_hudo (Tik tok, Instagram, Facebook). Vsak mesec bo v oddaji izbran najboljši komentar ali izkušnja sledilcev, hkrati pa bodo v oddaji razlagali in ozaveščali o tem, kako splet uporabljati varno. Iz studia bo gledalce v rubriki pozdravil tudi čisto nov obraz.

V Infogromu bodo spraševali za nasvete vrstnikov na vprašanja gledalcev, okrepljena pa bo tudi rubrika otroški poročevalec. Na infodrom@rtvslo.si ustvarjalci oddaje že pričakujejo predloge in ideje za super intervjuje mladih z njihovimi vzorniki ali pa mlade Infodromovce, ki bi svoje spretnosti, ideje in dosežke radi predstavili v oddaji.
Infodrom ozavešča, razlaga in zabava, zato je svet vsaj malo razumljivejši in prijaznejši.

Za nekaj vprašanj pred novo sezono Infodroma, smo za rokav pocukali urednico oddaje, Tino Antončič, ki nam je odgovorila na nekaj vprašanj.

Urednica oddaje Infordom, Tina Antončič. Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj

Kako si v oddaji prizadevate približati mladim in da jim približate tudi precej težke, "odrasle" teme?

Najprej predvsem z zavedanjem, da nobena tema ni pretežka ali preveč odrasla, najpomembnejše je, da je prilagojena razumevanju mladim. Vračamo se k razlagi osnovnih pojmov, zgodovinskih dejstev, prilagojena je tudi forma prispevkov in grafika. Nikoli ne kažemo posnetkov, ki bi jih lahko prizadeli ali šokirali. Prepričani smo, da je informiranost ključna pri tem, da nas je manj strah in lažje razumemo svet okoli nas.

Kaj ustvarjalci oddaje opažate: katere teme so še posebej zanimive za mlade?

Tiste, ki neposredno vplivajo na njihovo življenje. Vse, kar je povezano s šolo, učenjem, prijateljstvom, zelo radi pogledajo portrete njihovih vrstnikov.

Kakšna sporočila dobivate ustvarjalci oddaj, ko odprete vprašanje in povabite k sodelovanju gledalce?

To se najpogosteje zgodi na naših družbenih platformah @Čist_hudo, v zadnjem obdobju so se zelo burno odzvali na spremembe pri Nacionalnem preverjanju znanja. To je bilo za nas sporočilo, da moramo te spremembe zelo natančno razložiti, saj je med njimi precej nejasnosti. Zelo so veseli tudi razlagalnih prispevkov, ki jim pomagajo pri marsikaterem referatu, eseju ali pa popestrijo kakšno razredno uro.

Voditelji Infodroma skupaj: Katja Špoljar, Klara Eva Kukovičič in Maks Dakskobler. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija