Bila je tudi vodja projekta Botrstvo v Sloveniji, ki od leta 2010 poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Skozi Botrstvo se pomaga otrokom in mladostnikom iz socialno šibkih družin z vse Slovenije.

Tudi na Valu 202 je v okviru tega projekta oddaja, v kateri se predstavljajo zgodbe otrok in mladostnikov, za katere se zbirajo sredstva. Oddajam lahko prisluhnete tukaj.

Anita Ogulin je bila dolgoletna humanitarka, prostovoljka in borka za boljši svet otrok in vseh depriviligiranih, predsednica ZPM Moste Polje. Foto: Radio Slovenija

Rodila se je v skromni družini; oče je bil popolnoma slep, mati pa slabovidna. Skozi vse življenje si je prizadevala, da bi ljudje, predvsem pa otroci in mladostniki, ki jim je hudo in preživljajo hude čase, dobili ustrezna sredstva in da bi se jim skozi različne projekte pomagalo. Umrla je stara 72 let, in sicer za zahrbtno boleznijo rakom, za katerim je zbolela leta 2022.

Foto: BoBo

Verjela je, da se otrokom in mladim lahko pomaga

Bila je začetnica brezplačne učne pomoči, pobudnica štipendijskih skladov, pobudnica ustanovitve prvega kriznega centra za otroke Palčica, dolgoletna organizatorka Otroškega parlamenta, ki vsako leto daje glas otrokom tudi v parlamentu, pobudnica in sokreatorka številnih humanitarnih akcij, psihosocialne pomoči in celostne obravnave družin po vsej Sloveniji.

Otroški parlament je v letu 2024 potekal že 34. leto. Vsako leto poteka na nacionalni ravni, kjer osnovnošolci argumentirajo stališča glede določene tematike. Zaključni otroški parlament vedno poteka v pravem parlamentu v Ljubljani, kjer se zberejo učenci iz vse Slovenije. V letu 2024 je bila tema »Duševno zdravje otrok in mladih«.

V oddaji Infodrom: Otroški parlament o duševnem zdravju
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Za svoje izredno nesebično delo in dobrotniško poslanstvo je bila prejemnica mnogih nagrad in nazivov, kot so: Slovenka leta po izboru Nedeljskega dnevnika (2012), Delova osebnost leta (2013), častna meščanka Ljubljane (2018), ime leta Vala 202 (2021), zlati red za zasluge (2024).

Foto: MMC RTV SLO

Vabljeni tudi k branju intervjuja in poslušanju podkasta v rubriki Številke.

Dokumentarni film o Zvezi prijateljev mladine Slovenije, s katero je Anita preko Zveze prijateljev mladine Moste-Polje sodelovala večino svojega življenja.

Prijatelji mladih - 70 let ZPMS