Kaj potrebujemo za klekljanje? Najprej na list papirja narišemo vzorec čipke s pomočjo papircev (na njih je s svinčnikom narisana oblika čipke). Namestimo jih na bulo (valjast predmet, na katerega vstavljajo čipke in je po navadi postavljen v nizko košarico).

Poglejmo najprej, kaj sploh so čipke

Idrijska čipka je zvrst klekljane čipke, ki jo že stoletja izdelujejo v Idriji. Gre za tradicijo, ki je globoko zakoreninjena in značilna za ta slovenski kraj. Svoje ime je dobila po mestu Idrija, glavnem in najstarejšem slovenskem čipkarskem središču, kjer že od leta 1876 neprekinjeno deluje tudi znamenita idrijska čipkarska šola.

Prave čipke nastanejo ročno. Foto: BoBo

Pri idrijski čipki gre za posebno čipkarsko tehniko oz. več tehnik, ki so se z leti dopolnjevale in plemenitile. Zanjo so značilni tudi vzorci, poimenovani z ljudskimi imeni kot npr. »srčkovke«, »potonke«, »zibke«. Najznačilnejša tehnika idrijske čipke je t. i. »ris« - trak, ki se tradicionalno izdeluje s šestimi do osmimi pari klekljev. Ločimo široki ris, ki je prevladoval v času Avstro-Ogrske, in ozki ris (imenovan tudi »idrijski« ris), ki se je pod italijanskim vplivom razvil v obdobju po prvi svetovni vojni.

Foto: BoBo
Čipke so lahko del prta, zaves, okras na majici, hlačah ali drugem kosu oblačila. Foto: Bobo