Čebele so resnično neverjetne živali, brez katerih bi človeštvo izumrlo

Čebele in tudi drugi opraševalci, a med njimi so ravno čebele daleč najbolj zmogljive, omogočajo, da se opraši sadno drevje in zelenjava. Brez njih bi, razen tega, kar opravi veter, ki je tudi naravni opraševalec, bili brez večine vrst sadja in zelenjave. In to po vsem svetu.

Foto: BoBo

Zraven tega, da čebele oprašujejo, pa nam dajejo tudi zdravilni med, kar pomeni, da so resnične neverjetne in za človeka koristne živali.

Ekipa Dobro jutro je v letu 2023 obiskala čebelnjak. Vabljeni k ogledu, kjer izveste še več koristnih informacij o čebelah

Svetovni dan čebel je nastal na pobudo Slovenije

Razglasitev praznika je v okviru Organizacije Združenih narodov predlagala Republika Slovenija na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Predlog pa je bil potrjen 20. decembra 2017, uradno pa smo ga prvič obeležili 20. maja 2018. Letos tako ta dan po celem svetu praznujemo že sedmo leto. Pobudo je vodilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, soglasno so jo podprle vse članice OZN.

Simbol osnovne šole Staneta Žagarja Kranj je čebela. Pred šolo imajo zato tudi čebelnjak. V Infodromu so na svetovni dan čebel 2023 posneli prispevek o tem, kako učenci skrbijo za čebele in kako dobro se zavedajo, da so to za človeštvo nepogrešljive živali.

Iz oddaje Firbcologi: Kako živijo čebele

Firbcologi so raziskovali tudi urbano čebelarstvo

Otroška poročevalka Ajda v Hiši kranjske čebele