Starši so se končno odločili, da ti kupijo to sodobno napravo, ki je noro zabavna in ima celo goro zanimivih funkcij in igric, seveda. Čeprav z njim lahko igraš igrice, pa to nikakor ni igrača! Poslušati moraš, kaj ti svetujejo starši, in jih seveda ubogati. Pravilna uporaba je seveda ključna in izjemno pomembna.

Foto: BoBo

Če dobiš nenavadno sporočilo, ga moraš takoj pokazati staršem. Tudi če dobiš nenavaden klic, jim moraš to takoj povedati. To je lahko zelo nevarno.

Naj te ne bo strah, nisi ti kriv, da dobiš takšno sporočilo ali klic. Pogovori se s starši, oni bodo vedeli, kako pravilno ravnati.

Foto: BoBo

Svoje telefonske številke ne dajaj neznanim ljudem, telefona tudi nikoli ne posojaj.

Čeprav se ti zdi, da je nujno potrebno, da ves čas brskaš po telefonu, pa to ni dobro in je lahko zelo moteče. Med poukom, med kosilom ali malico ga le pusti v torbi. Tudi na vlaku ali avtobusu lahko zvonjenje in glasno igranje igric moti druge potnike. Ko greš v kino, gledališče, k zdravniku ali v trgovino, ga izklopi. Pa tudi če se na dvorišču igraš s prijatelji, ga lahko pustiš doma. Med igro ga ne potrebuješ, lahko se celo zgodi, da ga poškoduješ.

Foto: BoBo

Verjetno ima tvoj novi, najlepši telefon na svetu, tudi kamero, kajne? Lepo in vljudno je, da ne fotografiraš kar vse povprek, ampak tistega, ki ga želiš fotografirati, prej vprašaj, ali ti dovoli. Nekaterim je namreč to zelo neprijetno. Nikakor pa teh fotografij ne smeš brez dovoljenja pošiljati naprej. Pomisli, kako bi se počutil ti, če bi te nekdo ujel v zoprnem trenutku in bi to delil z vsemi tvojimi prijatelji. Mislim, da ti ne bi bilo prijetno.

Med poukom je uporaba telefonov prepovedana. Nekatere šole so glede tega strožje kot druge in ne dovolijo uporabe telefonov niti med odmori. Foto: Shutterstock

Za konec pa še igrice. Teh je res ogromno, nešteto. Nekatere so brezplačne, nekatere pa je treba plačati. Res je tudi, da znajo biti kakšne celo poučne, saj se z njihovo pomočjo lahko učiš na primer tujega jezika, spoznavanja drugih kultur in podobno. Nikar pa ne kupuj igric, če se prej ne posvetuješ s starši.

Pametno in preudarno uporabljaj telefon!