Teden otroka 2023 zaznamujemo od 2. do 8. oktobra. Letošnja tema je Zakaji in zatoji radovednosti.

Radovednost vodi v napredek in nova spoznanja

"Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Ko smo radovedni, se "aktiviramo" in začnemo raziskovati tisto, kar nas zanima. Z radovednostjo napredujemo, prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj," so zapisali na Zvezi prijateljev mladine, pod okriljem katere poteka Teden otroka že vse od leta 1954.

Tudi na portalu Čist hudo gojimo radovedni duh, predvsem pa si želimo prispevati k ustvarjalnosti, novemu znanju, bogatemu opazovanju okolice okrog nas in k učenju s pomočjo različnih metod. Prek videoprispevkov in televizijskih oddaj osnovnošolcem ponujamo vsebine, ki so izobraževalne in hkrati zanimive, humorne ter urijo ustvarjalnost.

Nagradna igra za štiri bralce Čist hudo

Kar štiri nadobudne osnovnošolce, ki spremljajo Čist hudo, bomo nagradili z zelo poučnimi in zanimivimi nagradami.

Poklanjamo:

 • knjižno zgodbo z naslovom Tisa reši svet ali kako deluje radio;
 • knjižno zgodbo Primer Gala Matrice ali kako deluje televizija;
 • ustvarjalni komplet: Zapestnica prijateljstva;
 • ustvarjalni komplet: Izdelave kristala.

Vsak od štirih nagrajencev bo prejel tri nagrade: obe knjižni zgodbi in en ustvarjalni komplet (ali komplet zapestnice prijateljstva ali komplet izdelave kristala).

Več na naši spletni strani! Res hude nagrade. ? #CistHudo #NagradnaIgra
Prvi komplet: komplet za ustvarjanje zapestnice prijateljstva in dve knjigi. Foto: MMC RTV SLO
Drugi komplet: komplet za ustvarjanje kristala v posodi in dve knjigi. Foto: MMC RTV SLO

Spoznajmo poučne nagrade malce od blizu.

 1. Knjižna zgodba Tisa reši svet ali kako deluje radio
  Zgodbo je napisal Žiga X. Gombač, ilustriral pa Ivan Mitrevski. Kot že sam naslov pove, izvemo, kako deluje radio, kako se na radijsko oddajo pripravijo radijski voditelji, gostje in moderatorji, tonski tehniki ter drugi ustvarjalci radijskih vsebin. Sam avtor Žiga X. Gombač je namreč dolgoletni radijski voditelj, zato te vsebine podaja iz izkušenj in zelo doživeto. Zgodba je zelo dinamična, duhovita in poučna, kar pomeni, da bo branje te knjižne poslastice na 40 straneh zelo dobrodošla vsebina za možgančke osnovnošolcev.
V vsakem od štirih kompletov bo ta knjiga. Foto: MMC RTV SLO
Z branjem knjige Tisa reši svet ali kako deluje radio boste spoznali, kako poteka delo radijskega voditelja, tonskega mojstra in drugih sodelavcev radia. Foto: MMC RTV SLO
Delo na radiu zna biti zelo adrenalinsko. Foto: MMC RTV SLO

2. Knjižna zgodba Primer Gala Matrice ali kako deluje televizija
Avtor zgodbe je prav tako Žiga X Gombač, ilustracij pa Ivan Mitrevski. Vas zanima, kako sploh nastane televizijska oddaja? Kako je videti televizijski studio, kakšne so naloge snemalca, televizijskega voditelja, televizijskega novinarja in drugih sodelavcev, ki pripomorejo k temu, da nastane televizijska oddaja. Vse to izveste v tej izjemno zanimivi in poučni zgodbi.

Vas zanima, kaj vse je potrebno, da nastane televizijska oddaja, ki jo lahko gledamo po televiziji? Foto: MMC RTV SLO
S pomočjo knjige Gala Matrice ali kako deluje televizija boste spoznali delovanje Televizije Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Televizija je, podobno kot radio, medij, s pomočjo katerega dobimo veliko informacij, oba pa skrbita tudi za razvedrilo in zabavo. Foto: MMC RTV SLO

3. Ustvarjalni komplet: zapestnica prijateljstva
S pomočjo vaših spretnih prstov lahko iz volne nastane zapestnica prijateljstva, s katero si okrasite roko. Zapestnico lahko ustvarite zase in za svoje prijatelje. Navodila so priložena, sicer pa se s samimi vzorci in izbiro barv lahko poigrate in tako urite svoje ročne spretnosti.

S pomočjo tega kompleta lahko ustvarite zanimive zapestnice. Foto: MMC RTV SLO
Navodila za zapestnice prijateljstva boste našli na hrbtni strani. Foto: MMC RTV SLO

4. Ustvarjalni komplet izdelave kristala
Želite svojo sobo popestriti s kristalom, ki bo v prelepi posodi? Potem je kot nalašč za vas ustvarjalni komplet, ki ponuja navodila, kako samo z dodatkom vode in vsebin, ki so v tem kompletu, ustvarite okrasni kristal.

Komplet, ki vsebuje vse sestavine za izdelavo kristala v posodi. Potrebujete le vodo. Foto: MMC RTV SLO

Kako do nagrade?

Kot rečeno, bomo podelili štiri komplete, v katerem bodo:

 • en ustvarjalni komplet;
 • knjiga Tisa reši svet ali kako deluje radio;
 • knjiga Gala Matrice ali kako deluje televizija.

Za sodelovanje je treba obiskati spletno mesto Čist hudo in odgovoriti na ti dve vprašanji:

 • Kako se imenuje rubrika v televizijski oddaji Male sive celice, v kateri se predstavljajo knjige, ki jih preberejo osnovnošolci in skupaj z voditeljem to knjigo predstavijo v sami oddaji Malce sive celice?
 • Katera televizijska oddaja ali serija ali rubrika na spletni strani Čist hudo vam je najbolj všeč in poteši vašo radovednost po določenih vsebinah in zakaj?

Oba odgovora na ti dve vprašanji najdete na spletni strani Čist hudo.

Odgovor na obe vprašanji pošljite na cist-hudo@rtvslo.si do 20. oktobra 2023 do 14. ure.