Noč v knjižnici: Bedimo z Leonardom, je poseben dogodek, namenjen mladim med 12. in 15. letom, ki v knjižnici bedijo med 19. uro zvečer ter 9. uro zjutraj, in sicer v družbi zanimivih gostov, delavnic in nočnih izhodov.

Foto: Mestna knjižnica Ljubljana

Letos se je dogodka udeležilo 30 osnovnošolcev ter 23 dijakov, ki so skrbeli za izvedbo delavnic ter vodili pogovor v manjših skupinah. Za piko na i je za koordinacijo ter tehnično podporo dogodku skrbelo še 11 zaposlenih iz Knjižnice Bežigrad.

Foto: Mestna knjižnica Ljubljana

Kako je vse skupaj potekalo, nam je pobliže predstavila Monika Jeglič iz Mestne knjižnice Ljubljana

Ob 19.00 so se mladi začeli zbirati v prostorih knjižnice ter nadaljevali s spoznavnimi igrami ter delom v skupinah, pri katerem so se pripravili na nočni obisk parlamenta. Medse smo povabili tudi različne goste. Vojaški pilot Robi Resnik je predstavil svoj poklic in tehnična znanja, ki jih mora pilot osvojiti. Nočno druženje so nadaljevali ob pogovoru z antropologom, avtorjem več knjig, strokovnjakom za razmerja med ljudmi in tehnologijo dr. Danom Podjedom.

Foto: Mestna knjižnica Ljubljana

V družbi Malih ustvarjalcev so otroci sestavljali in programirali svoje robotke ter se ob eni uri zjutraj vkrcali na vlakec Urban, ki jih je popeljal na polurno vožnjo po Ljubljani. Ustavil se je pred stavbo Državnega zbora, kjer so mlade sprejeli zaposleni v parlamentu ter jih popeljali po njem. V mali dvorani parlamenta so mladi po slabi uri razprave sprejeli tudi zakon o prepovedi mobilnih telefonov v šoli.

Foto: Mestna knjižnica Ljubljana

Po končanem zasedanju je celotno zasedbo pred parlamentom že pričakal mestni avtobus in jih popeljal nazaj v prostore Knjižnice Bežigrad. Sledile si tri delavnice, pri katerih so se spoznali s programiranjem, pobližje spoznali nekaj žuželk in njihovih organov ter si v teoriji in praksi pogledali, kako so videti sodobne naprave v zobotehnični stroki.

V zgornjih jutranjih urah je sledila še priprava na predstavitev za starše, ki so jo po zajtrku mladi tudi izvedli.
Glede na to, kako pogumno so se celo noč borili z zaspanostjo, so verjetno takoj po prihodu domov (nekateri morda že po poti) odjadrali v svet sanj. Učenci so bili nad programom navdušeni.

Učenci so v okviru dogodka Prebedimo z Leonardom: noč v knjižnici, obiskali tudi prostore slovenskega parlamenta. Foto: Mestna knjižnica Ljubljana

Kaj so povedali nekateri udeleženci, ki so se udeležili noči v knjižnici?

"Všeč mi je bil ker je bil kratek pa jedrnat, ker je govoril tudi o svojem življenju." (o pilotu Robiju Resniku)

"Super! Dan Podjed je zelo dobro razlagal, na zelo zabaven način in tako za mlade. Pritegnil je pozornost in jo obdržal. Govoril je o zanimivih temah in z drugačnega vidika kot govori večina."

"Tudi odrasli imajo problem s preveliko uporabo interneta, nihče ni "popoln". Tudi to o generacijah in egocenu je bilo zelo zanimivo in sem vesela. Res veliko zanimivih factov."

"Dobro je bilo, da smo jih lahko sami sprogramirali." (o delavnici programiranja robotkov)

"Nemogoče opisat, kako je bilo dobro."

"Bilo mi je zelo dobro, zato ker je bilo to sredi noči, in je bilo drugače kot pa če bi se peljali čez dan."

"V parlamentu sem bil prvič, tako da mi je bilo že zaradi tega zanimivo. Tudi razprava je bila kar zabavna."

"Živalice so bile precej zanimive in poučne. Zanimivo, ampak mi je bilo ogabno seciranje ličink."

"Zanimivo in lepo ker imam zelooo rada živali, ampak tudi malce ogabno." (O biološki delavnici)

"Na zanimiv način razložena tehnologija v zobozdravstvu." (O prikazu tehnologij v zobotehniki)

"Najlepša hvala za vse! Res je bilo super. Upam, da se naslednje leto spet vidimo."

"Komi čakam naslednje leto!"

"Pohvalila bi prostor v katerem smo bili in hvala, da sem dobila novo prijateljico!"

"Mah vse mi je bilo lepo in prav (všeč)."

"Res hvala za suuuuuper noč v knjižnici."

"Zelo poučen in zabaven program. Super učenci, ki so zelo zagnani in splošno razgledani. Zaposleni pa zelo prijazni in tako rekoč gostoljubni."

Foto: Mestna knjižnica Ljubljana

Še več fotografij iz te nepozabne noči pa vas čaka v galeriji.