Poletni solsticij označuje najdaljši dan v letu in najkrajšo noč. Koledarsko se poletni solsticij na severni polobli odvije v juniju, med 20. in 23. junijem, ko je sonce najvišje na nebu.

Načeloma je to 21. junija, sicer pa se lahko za posamezno državo določi natančno, če se upošteva natančen časovni pas (torej časovni premik glede na UTC, ki označuje univerzalni čas).

V Sloveniji bo tako trenutek poletnega solsticija nastopil 21. junija 2024 ob 12:51 po lokalnem času.

Foto: Reuters

Kako so najdaljši dan v letu praznovali naši predniki?

Za naše prednike je bil poletni solsticij eden najpomembnejših praznikov, saj je sonce simbol svetlobe in življenja. Na poletni solsticij so kurili kresove, ter verovali v magičnost večera, ki se ga je prijelo ime kresna noč.

Prvi poletni dan označuje najdaljši dan, prvi zimski dan pa ravno njegovo nasprotje - ko je dan najkrajši in noč najdaljša. Foto: Pixabay

Vse od poletnega solsticija naprej, vsak dan postopoma dan postaja krajši, zato so naši predniki verjeli, da ogenj, zakurjen na kresno noč, pomaga soncu ohraniti in pomnožiti njegovo moč. Kresove so uprizarjali na vrhovih hribov, čim bliže nebu, nato so okoli ognja peli in plesali, skakali čezenj ali skozenj ter hodili po žerjavici.