Kateri okus pa imate vi najraje? Foto: AP

Sladoledi načeloma vsebujejo smetano, mleko in sladkor. Nato pa je seveda odvisno od okusa, katere so tiste sestavine, ki dajejo sladoledu ime. Če je sladoled čokoladen, se mu doda kakav ali čokolada v prahu, če je sladoled saden, pa seveda ustrezno sadje. Sladoled lahko vsebuje tudi zelišča, začimbe in mnoge druge sestavine.

Preverite, kdo je "izumil" sladoled!

V oddaji Ribič Pepe: Kdo je iznašel sladoled?

Ne boste verjeli, lahko pripravite tudi povsem zelo zdrav sladoled, ki ne vsebuje dodatnega sladkorja in nobenih škodljivih sestavin.

Nove razsežnosti okusov sladoleda

A pozor: kdo je dejansko bil prvi "izumitelj" sladoleda, je težko določiti

Stara Kitajska: Prvi zapisi o zamrznjenih sladkih jedeh izvirajo iz Kitajske že okoli 2000 let pr. n. št., ko so uporabljali mešanice mleka in riža, ki so jih nato zamrznili s pomočjo snega.

Perzija: V starodavni Perziji so že pred več kot 2500 leti izdelovali sladke zamrznjene pijače, imenovane šarbat, ki so bile narejene iz sadnih sokov, vrtnic, sladkorja in snega.

Stari Rim: Rimski cesar Neron je bil znan po tem, da je pošiljal sužnje v gore, da so prinašali sneg, ki so ga nato mešali s sadjem in medom, kar je ustvarilo zgodnjo obliko sladoleda.

Italija 16. stoletja: V renesančni Italiji so se pojavile prve prave oblike sladoleda, kot jih poznamo danes. Zasluga gre predvsem italijanskim kuharjem, ki so začeli mešati mleko, smetano in sladkor, nato pa so to zmes zamrznili.

Francija 17. stoletja: Francoski kuharji so nadaljevali z inovacijami in sladoled je postal priljubljena sladica na dvorih evropskih kraljev. Charles I naj bi bil tako navdušen nad sladoledom, da je svojemu kuharju ponudil letno pokojnino, če bo recept ohranil skrivnost.

Tako lahko rečemo, da je sladoled plod mnogih kultur in inovacij čez tisočletja, vsaka je prispevala k razvoju te priljubljene sladice, kot jo poznamo danes in je izjemno priljubljena pri vseh generacijah.

Foto: BoBo
Tudi živali ga obožujejo. Foto: BoBo
Pripravite zdrave domače sladolede
Včasih se je v poplavi različnih sladolednih okusov zelo težko odločiti, katerega izbrati. Foto: BoBo