Michael Gambon (1940-2023). Foto: Reuters

Gambon je umrl v starosti 83 let, je sporočila njegova družina.
Igralsko kariero je začel z Laurenceom Olivierjem kot eden izmed začetnih članov britanskega kraljevega gledališča. Leta 1999 mu je takratna britanska kraljica Elizabeta II. za igralske dosežke podelila naziv vitez.

Med letoma 2004 in 2011 je navduševal staro in mlado, ki so gledali filme o čarovniku Harryju Potterju in njegovih dogodivščinah na čarovniški šoli Bradavičarka, saj je bil zelo prepričljiv kot ravnatelj Dumbledore. V tej vlogi je Gambon zamenjal preminulega Richarda Harrisa.

V svoji šest desetletij dolgi karieri je prejel mnogo nagrad, med drugim tri nagrade Olivier, dve nagradi igralskega ceha in štiri bafte.


Kariero začel v gledališču
Gambon je z igralsko kariero začel v gledališču, kjer je nastopal v mnogih uprizoritvah del Williama Shakespearja, med drugim v Othellu, ki je bila njegova prva predstava, ter Hamletu, Macbethu in Coriolanusu. Leta 1997 je v predstavi Skylight Davida Hara prvič nastopil tudi na Broadwayu, za kar je kasneje prejel tudi tonyja za najboljšega igralca.

Od sadističnega brutalneža do ravnatelja Bradavičarke
Svojo filmsko kariero je Gambon je začel leta 1965 s filmom Othello angleškega režiserja Stuarta Burga, kasneje pa je postal širše uveljavljen z vlogo sadističnega tatu v filmu Kuhar, tat, njegova žena in njen ljubimec nizozemskega režiserja Petra Greenawaya, kasneje pa še s filmi Let bele golobice Iaina Softleyja, Insider Michaela Manna, Brezglavi jezdec Tima Burtona in s Hopperjevim Kraljevim govorom.

Pojavil se je tudi v Čudovitem lisjaku in Življenje pod vodo kultnega ameriškega režiserja Wesa Andersona, svetovno slavo pa je dokončno zapečatil z vlogo Albusa Dumbledorja, ki ga je prvič upodobil v tretjem delu franšize, Harry Potter in jetnik iz Azkabana. Igralec je nekoč izjavil, da ko igra Dumbledorja, ne igra zares: “Samo nadenem si brado in igram sebe, tako da to ni velik podvig. Nikoli se ne vživim v vlogo – vsaka vloga, ki jo igram, je le različica moje lastne osebnosti.”
Gambon je imel opravljen tudi pilotski izpit ter si lastil zasebno letalo, s katerim je pogosto priletel na snemalno lokacijo. Znan je bil tudi po veliki ljubezen do avtomobilov, zaradi katere je nastopil tudi v BBC-jevi seriji Top Gear. S Suzukijem Liano je dirkal tako agresivno, da je zadnji ovinek kroga zapeljal na dveh kolesih, zaradi česar so ga kasneje častno poimenovali “Gambonov kot”.

Njegova družina je sporočila, da je igralec 28. septembra 2023 mirno umrl v bolnišnici.