V akvariju so predstavljene predvsem naše, mediteranske vrste, večino ulovijo sami, veliko živali pa jim prinesejo ribiči, ki jih ulovijo po nesreči.

Ste že slišali za kačjerepa? Ni kača in nima repa. Podobno kot morska zvezda spretno obnovi izgubljene krake in je hiter kot blisk. V morju ga lahko najdete blizu površine, pa vse do 500 metrov globine. Seveda ga lahko, če boste pozorno gledali, vidite tudi v piranskem akvariju. Povprašajte zanj, ko boste tam.

Foto: Čist hudo

Vse ribe in druge morske organizme, ki jih lahko spoznate v akvariju, lahko srečate tudi v morju, če se vanj potopite z masko.

Ena izmed rib, ki domuje pri njih, je tudi kirnja, ki spada med največje ribe v akvariju. Zanimivo je, da nekatere vrste kirnj med razvojem spremenijo spol, tako so ob izvalitvi vsi osebki ženskega spola, ko pa odrastejo, pa se lahko razvijejo moški ploditveni organi.

Balestra oziroma kostorog živi v Mediteranu, vzhodnem Atlantiku, od Severnega morja do Angole. Ima bočno stisnjeno telo, majhna usta in kot britev ostre zobe. Na hrbtni strani ima tri bodice, s katerimi se lahko zagozdi med kamni pred plenilci. Foto: mp

V akvariju imajo med drugim dva morska konjička. Morski konjički so zaščitena vrsta, kar pomeni, da ga morate, če ga vidite v morju, tam tudi pustiti. Morske konjičke je v naravi težko najti, saj z obliko in barvo posnemajo morske alge okolja, v katerem živijo.

Morski konjički lahko oči obrnejo v dve različni smeri hkrati, tako da z enim očesom gledajo v eno, z drugim pa v drugo smer. Tako lahko hkrati iščejo hrano in oprezajo za plenilci.

Ste kdaj pomislili na to, da se lahko tudi ribe skregajo med seboj? Če to drži ali ne drži, boste izvedeli ob ogledu videa.

Skok pod morsko gladino

V piranskem akvariju gojijo skoraj vse slovenske morske živali: hobotnice, morske pse, brancine, pisane ustnače, glavače, zobatce, alge, posebnost so tudi zelo redke živali, ki jih drugače skoraj nikoli ne vidimo, kot so morski pajki, rarogi, mali morski ježki, spužve in drugi.

Morske zvezde so večinoma rdeče in oranžne barve, obstajajo pa tudi modre, bele, sive ali rjave. Foto: mp

Če boste dovolj pozorni in potrpežljivi, lahko ob spremljanju dogajanja v katerem izmed bazenov vidite kakšno presenečenje. Veliko imajo organizmov, ki se zakopljejo v pesek na dnu bazena ali se zaradi svoje barve in oblike tako dobro zlijejo z okoljem, da se skoraj ne opazijo.

Morena je nevarna riba. Njen ugriz je zelo boleč, saj žrtev močno zgrabi in je ne spusti. Ampak ta v akvariju je malo posebna, ker je čisto prijazna. . Foto: mp

Če ste se to poletje potapljali v morju in ste našli kakšno žival, ki je predtem še niste videli in je ne poznate, se odpravite na obisk akvarija, kjer boste o njej zagotovo izvedeli kaj zanimivega. Če jih boste obiskali v sredo ali nedeljo, pa se boste lahko pridružili pri hranjenju nekaterih živali.

Znanstveniki pravijo, da je gledanje v akvarij veliko bolj pomirjujoče, kot pa strmenje v televizijo ali skozi okno.

Dobrodošli torej v družbi čudovitega, zanimivega, pisanega in nenavadnega podvodnega sveta, ki ga kot na dlani na ogled postavljajo v piranskem akvariju.