Krokodili imajo izjemno ostre zobe, ki jih radi razkazujejo na soncu. Potijo se namreč kar skozi usta! Foto: EPA

Vsaka krokodilja čeljust ima 24 zob, ki v nasprotju s človeškimi nikoli ne nehajo rasti. Pa si že slišal, da krokodili med jedjo zanalašč pomalicajo še kak kamen? Kamenje v njihovih želodcih pomaga pri drobljenju hrane. Čeprav so kot mladički čisto majhni (jajca, iz katerih se izvalijo, so velika toliko kot gosja), lahko do enega metra in pol zrastejo v samo enem letu.

Zaradi svoje podolgovate oblike in okretnih nog, so odlični plavalci. Pod vodo pa lahko brez zraka zdržijo tudi eno uro. Foto: EPA

Živijo lahko tako dolgo kot ljudje. Krokodili imajo izjemno dobro razvit sluh. Slišijo lahko celo svoje mladiče - ko so ti še v notranjosti jajčnih lupin! Sila, ki jo lahko povzroči njihovo močno telo, je tolikokrat močnejša od tiste, ki je je sposoben človek, da bi lahko rekli, da je krokodil petdesetkrat močnejši od človeka!

Ob prehranjevanju se jim zares solzijo oči, včasih se na njih pojavi celo pena. Od tod izvira rek, ki označuje narejeno žalost. Kot veste včasih kdo reče: "Kako pa to, da točiš tako krokodilje solze!"

Krokodila najbrž ne bi razžalostilo niti to, če bi izgubil svoj čudoviti rep. Celo tako poškodbo so ti plazilci zmožni preživeti zaradi svoje vzdržljivosti.

Infodrom: Krokodil

Tudi Firbcologi so raziskovali krokodilje življenje!