Soja je zelenjava, stročnica, ki izvira iz vzhodne Azije in se vzgaja zaradi užitnega zrnja (malce spominja na fižolova zrna). Ima visoko hranilno vrednost in je zelo priljubljena pri ljudeh, ki ne jedo mesa in drugih živalskih produktov.
Obožujejo jo vegani in vegetarijanci, pa seveda tudi vsi ljubitelji stročnic. Je zelo zdrava, z mnogimi hranilnimi snovmi. Vsebuje zelo velik odstotek maščob (povprečno 19 %) in beljakovin (povprečno 37 %) ter pomembne količine vitaminov A in B.
Soja se v prehrani uporablja podobno kot druge stročnice, lahko v solati, omakah, polpetih, juhah in mnogih drugih jedeh. Iz nje pridobivajo tudi sojin napitek, sojin sir (bolj znan kot tofu), sojino moko, sojino olje, sojino omako, sojine jogurte, sojine zrezke in polpete, ki na pogled zelo spominjajo na meso.
Glavne proizvajalke soje so Združene države Amerike (32 %), Brazilija (32 %) in Argentina (18 %).