Obožujejo jo vegani in vegetarijanci, pa seveda tudi vsi ljubitelji stročnic. Je zelo zdrava, z mnogimi hranilnimi snovmi. Vsebuje zelo velik odstotek maščob (povprečno 19 %) in beljakovin (povprečno 37 %) ter pomembne količine vitaminov A in B.

Soja se v prehrani uporablja podobno kot druge stročnice, lahko v solati, omakah, polpetih, juhah in mnogih drugih jedeh. Iz nje pridobivajo tudi sojin napitek, sojin sir (bolj znan kot tofu), sojino moko, sojino olje, sojino omako, sojine jogurte, sojine zrezke in polpete, ki na pogled zelo spominjajo na meso.

Soja je videti kot grah – kroglice, ki so različnih barv. Nekatere sorte so tudi zelo podobne fižolu. Sojo je treba pred kuhanjem namakati nekaj ur, najbolje čez noč. Foto: Pixabay
Sojina zrna rastejo v strokih, podobno kot fižol in grah, le da so njeni stroki krajši. Raste po navadi zelo dolgo, od marca ali aprila do jeseni. Različne sorte imajo različne grme, načeloma pa zraste kar visoko. Foto: Pixabay

Glavne proizvajalke soje so Združene države Amerike (32 %), Brazilija (32 %) in Argentina (18 %).

Iz soje se prideluje tudi sojin tofu, po katerem posegajo predvsem vegani (tisti, ki ne jedo ničesar, kar je živalskega izvora) in vegeterijanci (ne jedo mesa, nekateri pa tudi rib ne). Foto: Pixabay
Iz soje se lahko pripravi ogromno različnih jedi. Tukaj vidimo sojine polpete, ki jih lahko daste tudi v štručko ali jih jeste samostojno. Foto: Pixabay