Ste vedeli, da je peteršilj izjemno bogat vir vitaminov, mineralov in različnih antioksidantov?
Izboljšuje okus številnih jedi. Po prehranski vrednosti spada v sam vrh živil, še posebej, če ga jemo surovega. Najpogosteje ga srečamo v juhah in posutega na različne omake, krompir ter testenine. Največ vitaminov zaužijete, če ga tik pred serviranjem narežete in samo posujete po vrhu jedi.
Ste vedeli, da peteršiljev čaj pomaga pri nadzorovanju krvnega tlaka?
Peteršilj prečiščuje kri, pomaga pri prebavi, povečuje občutek energije, odpravlja holesterol iz žil, gradi kosti, zmanjšuje občutek napihnjenosti, pomaga pri težavah z ledvicami, podpira imunski sistem in še in še.
Znanih je najmanj 30 vrst peteršilja.
Kot začimba se uporabljata dve obliki peteršilja: s kodrastimi listi in z gladkimi listi.