Ste vedeli, da je peteršilj izjemno bogat vir vitaminov, mineralov in različnih antioksidantov?

Foto: Čist hudo

Izboljšuje okus številnih jedi. Po prehranski vrednosti spada v sam vrh živil, še posebej, če ga jemo surovega. Najpogosteje ga srečamo v juhah in posutega na različne omake, krompir ter testenine. Največ vitaminov zaužijete, če ga tik pred serviranjem narežete in samo posujete po vrhu jedi.

Lahko ga dodate tudi k smutiju. Foto: Čist hudo

Ste vedeli, da peteršiljev čaj pomaga pri nadzorovanju krvnega tlaka?
Peteršilj prečiščuje kri, pomaga pri prebavi, povečuje občutek energije, odpravlja holesterol iz žil, gradi kosti, zmanjšuje občutek napihnjenosti, pomaga pri težavah z ledvicami, podpira imunski sistem in še in še.

Znanih je najmanj 30 vrst peteršilja.
Kot začimba se uporabljata dve obliki peteršilja: s kodrastimi listi in z gladkimi listi.

Po skoraj vsaki jedi posujemo peteršilj. Tako na juhe kot vse glavne jedi. Foto: Čist hudo
Iz peteršilja se lahko skuha tudi zelo zdravilen čaj, ki pomaga pri težavah z mehurjem. Foto: Čist hudo
Peteršlj tudi zelo lepo diši, zato je šopek iz te začimbe zelo dobrodošel. Foto: Čist hudo
Uporabimo alhko prav vso rastlino. Od zgornjega dela do gomolja. Foto: Čist hudo