Zaradi svojega sladkega okusa je zvezdnati janež priljubljen pri aromatiziranju peciva, čajev, kakava. Uporablja se podobno kot cimet in klinčki (nageljnove žbice). Foto: Pixabay
Po opraševanju cvetov nastanejo značilni zvezdasti plodovi, ki so najprej zeleni, nato pa ob zorenju postanejo rjavi in lesnati. Plodovi imajo 6 do 8 krakov (redko več), vsak krak vsebuje eno seme. Foto: Pixabay
Zvezdnati janež je klasična sestavina v kitajski in indijski kuhinji. Pogosto se uporablja v juhah, omakah, enolončnicah in sladicah. Je ključna sestavina v kitajski mešanici petih začimb in se uporablja tudi v pripravi vietnamske juhe. Foto: Pixabay
Zvezdnati janež ima značilni sladkasti okus. Lahko se uporablja cela zvezdica ali pa se zmelje v prah. Tradicionalno se uporablja v kitajski medicini za lajšanje prebavnih težav, prehladov in kašlja. Eterična olja zvezdastega janeža pa imajo antiseptične in protivnetne lastnosti. uporablja se tudi v kozmetiki in parfumih, saj ima lep vonj. Foto: Pixabay