Listne uši se lotijo skoraj vsake rastline v našem zelenjavnem ali cvetličnem vrtu, sadovnjaku ali vinogradu. Razmnožujejo se zelo hitro in povzročajo precejšnjo škodo, tudi propad rastlin, zato morajo vrtnarji preprečiti njihovo prisotnost (čeprav jih imajo rade pikapolonice in drugi opraševalci, celo čebele).

Poznamo več različnih vrst listnih uši. So izredno majhne in se hitro razmnožujejo. Najpogosteje se zadržujejo na spodnjih straneh listov. Foto: Pixabay

Še posebej obožujejo solato in radič. Uši pa zraven izsesovanja sokov prenašajo tudi virusne bolezni proti katerim skoraj ni učinkovitega zdravila. Zato je še toliko bolj pomembna preventiva oziroma zatiranje listnih uši z naravnimi ekološkimi sredstvi, ki ne bodo poleg listnih uši uničila tudi koristne plenilce.

Pikapolonice so znane po tem, da so jih vrtnarji zelo veseli, saj se prehranjujejo s škodljivci. Če pa se že uporabi škropivo, naj bo le-to ekološko. Foto: Pixabay

Ker listne uši prezimijo v obliki jajčec, ki jih odložijo jeseni na lesnate rastline, še toliko bolj postane pomembno jesensko in spomladansko škropljenje sadnega drevja. Od tam se listne uši namreč razselijo tudi na zelene dele vrtnin, cvetlic, grmičevja in drugih rastlin, predvsem vrtnin.

Takšnega prizora si ne želi noben vrtnar. Foto: Pixabay