Mnogo ljudem so žirafe všeč zaradi svojega nenavadnega videza, zvedavega pogleda in zanimivih vzorcev na koži. V živalskih vrtovih je običajno prav pri njihovi ogradi nagnetenih največ otrok, ki z zanimanjem opazujejo njihove dolge vratove in noge ter gledajo, kako žvečijo liste nekaj metrov nad tlemi.

Foto: EPA

Prav zato vam tokrat predstavljamo nekaj najzanimivejših dejstev o žirafah. Prepričani smo, da mnogih njihovih značilnosti še ne poznate, zato vabljeni k branju!

Žirafji mladič zraste na dan več kot dva centimetra, kar je v primerjavi z dojenčki res veliko.

Žirafa Foto: EPA


Podobno kot človeški prstni odtis je tudi vsaka žirafja koža edinstvena, neponovljiva, saj ima vsaka nekoliko drugačne vzorec. Loči se tudi po barvi, nekatere žirafe so čisto svetle, bež barve, druge skoraj črne. To je odvisno od njihove prehrane in življenjskega okolja. Strokovnjaki si niso enotni, zakaj imajo žirafe take vzorce po telesu, nekateri menijo, da je to njihova krinka pred plenilci.

Foto: Reuters

V divjini žirafa običajno v enem dnevu spi le okoli 20 minut, pa še to ne več kot pet minut naenkrat. Zakaj? Poležavanja in spanca si ne morejo privoščiti, saj morajo ves čas oprezati za morebitno nevarnostjo. Če bi se ulegle in zaspale, bi to bilo zanje zelo nevarno, saj traja kar dolgo, da se znova dvignejo. Njihovi glavni sovražniki so levi in krokodili.

Foto: ZOO Ljubljana


Vse žirafe imajo na glavi dva poraščena rožička. Samci jih pogosto uporabljajo za prijateljsko igro z drugimi.

Njihovo življenjsko okolje je Afrika, razen puščav in pragozda. Živijo v bližini akacijevih gozdov in z akacij smukajo sočno listje, kar je njihova najljubša hrana. Na dan pojedo tudi več kot 30 kilogramov hrane, a ker z vsakim ugrizom posmukajo le nekaj listov, večino dneva jedo.

Foto: Reuters

Žirafa je hitra žival, saj lahko doseže hitrost do 50 kilometrov na uro.

Podobno kot kamele lahko tudi žirafe dolgo živijo brez vode. To zmorejo zaradi svoje prehrane, saj akacijevi listi vsebujejo veliko vode. Ko želijo piti, morajo močno razkrečiti noge, vrat pa spustiti čisto k tlom in takrat so najlažja tarča za plenilce. Da bi bile varnejše, običajno pijejo v skupini - nekaj jih pije, druge opazujejo okolico.

Foto: Reuters

Akacije imajo dolge trne, ki odvrnejo večino živali. A žirafe so se temu prilagodile, saj imajo več kot 40 centimetrov dolge jezike, s katerimi sežejo za trne, njihova gosta slina pa trne nekoliko omehča. Poleg tega so njihovi jeziki temno modre do sive barve, kar jih varuje pred morebitnimi sončnimi opeklinami.

Žirafe se parijo vse leto. Samec, ki želi osvojiti svojo izvoljenko, se z njo na svoj način spogleduje, ob njej je in izteguje vrat k njej. Ko postaneta "par", samica skoti enega mladiča, ki ga nosi 14 mesecev. Mladič že po eni uri shodi, po desetih urah, kar je na svetu, pa že zna teči ob materi.

Foto: ZOO Ljubljana

Žirafji vrat je dolg v povprečju 1,8 metra in tehta 270 kilogramov! Tudi noge so dolge približno toliko kot vrat.

Žirafe v divjini živijo do 25 let, v živalskih vrtovih pa še dlje.

Edinstvena žirafica z mamo. Foto: Reuters