Foto: EPA

Pri nas je najbolj pogost beloprsi jež, na Goriškem lahko poleg njega srečamo tudi rjavoprsega. Ima kratko in čokato telo, ki je po zgornji strani pokrito z bodicami. Ima koničast smrček, majhne oči in kratka okrogla ušesa. Zelo dobro voha, vidi pa bolj slabo.

Ježev trebušček je pokrit z dlakami, hrbet pa z bodicami. Foto: Epa

Če se znajde v nevarnosti, se zvije v bodečo kroglo, cvili, hrka in cmoka.

Ježi so zelo stara skupina živali. Njihovi predniki so se namreč pojavili na zemlji ob izumrtju dinozavrov.

Njegovo gnezdo lahko najdemo v grmovju, kompostu ali celo v živi meji. Včasih si izkoplje luknjo, ki ima dva izhoda. Da hitro pobegne, če začuti, da je v nevarnosti. Hiter pravzaprav ni, premika se zelo počasi, zato se njegovo življenje velikokrat konča na cesti pod avtomobilskimi kolesi.

Ali ima ježek rep? Ima. Dolg je od 2 do 5 centimetrov.

Gnezdo si zgradi poleti, pred zimo pa ga le še popravi, če je potrebno, tako da je pripravljeno na zimo. Za izdelavo gnezda uporabi travo, listje, slamo ali seno. V gnezdu preživi celo zimo, ko spi zimsko spanje, tega občasno prekine za iskanje hrane.

Ko mali muc prvič sreča ježa:


Jeseni postane ježek pravi debelušček. Ko se pripravlja na zimo, lahko tehta tudi dva kilograma. Spomladi, po prezimovanju, pa tehta manj kot kilogram.

Čez dan večinoma spi, skrit v svojem skrivališču. Foto: Epa

Prehranjuje se ponoči. Lovi le v popolni temi. Zato ga podnevi redko srečamo, ponoči pa ga po navadi najprej slišimo, saj je lahko zelo glasen, ko se premika. No, včasih ga lahko vidimo tudi podnevi, najpogosteje prav zdaj, v jesenskem času.

Jež je vsejeda žival. Foto: Epa

Prehranjuje se z žuželkami, žabami, kačami, deževniki, ptičjimi jajci, gobami, jagodami, kar pomeni, da je vsejeda žival. Je zelo koristen za vrtnarje, en sam jež lahko poje na noč do 200 gramov žuželk.

Poznate kakšno pesmico o tej prikupni živalci? Ne? Potem se bomo danes skupaj naučili eno. Napisala jo je Svetlana Makarovič. Prisluhnite:

Jež

Če pride jež na obisk mu ponudim mleko. Nikar!

Ježu nikoli neponudite mleka, saj ga ne more prebaviti. Foto: EPA

Ježi ne prenašajo laktoze, ki je v mleku in tudi v kruhu. Zaradi tega dobijo hudo drisko in lahko dehidrirajo ter poginejo v nekaj dneh. Če bi jih radi pocrkljali, jim lahko ponudite mačje ali pasje brikete. Lahko pa v trgovini poiščete posebno hrano za ježe. Poleg jim ponudite še posodo z vodo.