Prvi razlog: UV-žarki

Škodljivi UV-žarki lahko povzročijo resna obolenja in v nekaterih primerih dolgotrajne zdravstvene težave, vključno s sončnimi opeklinami na površini očesa, rasti tkiva na očesu in druge poškodbe, ki lahko celo vodijo v slepoto. Zato so priporočljiva sončna očala z UV-zaščitno oznako filtra: za splošno rabo v mestu ali naravi številka 2 ali 3, v visokogorju številka 4, na morju in drugje ob vodi številka 3. Očala z oznako filtra 1 pa so ustrezna za notranje prostore.

Ko smo na morju, pa tudi med hojo po mestu in kjer koli na sprehodu, je v času, ko močno sije sonce, priporočljivo nošenje sončnih očal z zaščitnim faktorjem. Foto: Pixabay

Drugi razlog: Alergije

Sončna očala učinkovito ščitijo pred vetrom in prašnimi delci, ki so vedno prisotni v zraku. Posebej v pomladnem času, ko vse cveti, alergikom očala pomagajo in blažijo alergijo zaradi cvetnega prahu, saj oči niso neposredno izpostavljene cvetnemu prahu.

Tretji razlog: Gubice

Redno nošenje sončnih očal preprečuje gube, ki se pojavijo zaradi kremženja, ko se oči krčijo ob moteči svetlobi. Ko vdira v oko moteča svetla, neonska ali neposredna sončna svetloba, se oko organsko začne krčiti, skupaj z njim pa čelo in ostali del obraza. Ljudje, ki ne nosijo sončnih očal in so bolj izpostavljeni moteči svetlobi, dobijo močne izrazne gube okrog oči in vrezane čelne gube.

Četrti razlog: Glavoboli

Veliko ljudem povzroča močna svetloba glavobole in migrene. Zato so sončna očala super pripomoček, ki močno svetlobo spremenijo v očesu prijetno, s tem razbremenijo telo in glavoboli izginejo. Še posebej je priporočeno, da se sončna očala nosijo že zjutraj, ob prvi močnejši svetlobi, ki je najmočnejša spomladi in poleti.

Peti razlog: Sončenje ob morju, reki in jezeru

Voda, izpostavljena soncu, zrcali svetlobo v okolje, kar pomeni, da naše oko sprejema dvojno svetlobo, direktno iz sonca in nato še odbojno iz vode. Če smo izpostavljeni tovrstnim okoliščinam, potem oko lahko doživi, da se sprednji del očesa stopi zaradi prevelike količine sevanja. Zato klobučki tudi pri vas, dragi otrocih niso dovolj, ampak je nujna zaščita oči tudi s sončnimi očali.

Klobuk in sončna očala so nujna zaščita v toplem sončnem vremenu. Foto: Pixabay

Še ena zanimiva beseda: Fotokeratitis, ki ga poznamo tudi pod imenom snežna slepota, je še posebej na udaru tudi pozimi, v snegu, ki odseva 80 % UV-žarkov. Bleščanje sonca povzroči opekline roženice.

Zato so sončna očala obvezna zaščita za vse, ki so izpostavljeni snegu in soncu hkrati. Nošenje sončnih očal je torej tudi pozimi izrednega pomena.

Šesti razlog: Kaj pa odrasli ljudje v pisarnah?

Ne boste verjeli, a nekateri pisarniški delavci po nekaj urah dela za računalnikom, začnejo v pisarni nositi sončna očala. Tudi v tem primeru blagodejno vplivajo na oči, ker posebej polarizirana stekla blokirajo modro svetlobo, ki prihaja iz računalniškega zaslona.

Hkrati, ker imajo UV-zaščito, varujejo oči pred direktno svetlobo, če pisarniški delavci sedijo ob oknih ali pa so izpostavljeni močnim neonskim lučem.

Vendar četudi sončna očala po počutju pomagajo pisarniškim delavcem, jih ne priporočajo, saj temnijo svetlobo in zato povzročajo druge očesne težave. Za odpravljanje sindroma računalniška vida, priporočajo ustrezna očala za računalnik.

Sedmi razlog: V gorah

Tistim, ki radi hodijo v hribe in gore, še posebej priporočajo sončna očala, saj zaradi višine horizont povzroči lomljenje svetlobe, ki bremeni naše oči in izpostavljenost UV-žarkom je močnejša, zato dodatno tvegamo poškodbe oči.

Vsem gornikom priporočajo sončna očala s filtrom 4, ni pa priporočljivo teh očal uporabljati za vožnjo, saj ravno zaradi zatemnitve niso primerne za voznike.

Osmi razlog: Prilagajanje temi

Izpostavljenost intenzivni sončni svetlobi lahko ovira zmožnost oči, da se hitro prilagodijo temnejši svetlobi, zunaj ali znotraj v prostoru. Učinkovito in hitro prilagajanje svetlobi in temi še posebej potrebujejo vozniki za varno nočno vožnjo.

Deveti razlog: Udobje za oči

Močni sončni žarki povzročajo bleščanje in napenjanje oči ter preprečujejo jasen vid. Jasna ali mešana svetloba je prav tako "strup" za oči, saj povzroča napenjanje oči in s tem draženje, solzenje ali praskanje v očeh. S sončnimi očali poleg zaščite in dobrega vida poskrbimo za prijetno očesno počutje in tako blagodejno vplivamo na celo telo.

Za sončna očala mnogi rečejo tudi, da so "praktičen" modni dodatek. Foto: Pixabay

Deseti razlog: Modni dodatek

Malce za šalo, malce zares, a sončna očala so tudi modni dodatek, ki pozitvno vpliva na počutje. Z barvitimi in modnimi sončnimi očali smo opaženi, naš videz je drugačen in zato smo lahko bolj zadovoljni in opaženi v družbi. Na voljo je namreč pestra paleta različnih modelov sončnih očal (tako po obliki in barvi okvirjev, kot tudi velikosti in barvi stekel).

Vir: Dr. Emil Oblak, optometrist (zdravstveni delavec za področje oči)