Zakaj je iznajdba pločevinke torej tako pomembna?
Ker je omogočila dolgotrajno in varno shranjevanje hrane, še posebej za vojsko, mornarico, raziskovalce in kasneje za množično prehrano v mestih.

Prve pločevinke so bile podobne današnjim konzervam in so se odpirale le z odpiračem. Nato so se pojavile takšne, ki so imele plutovinasti zamašek. Prvotne pločevinke niso bile izdelane v enem kosu, temveč posebej iz dna, oboda in pokrova. Sprva so jih izdelovali iz jekla oziroma črne pločevine.
Leta 1813 naj bi prve pločevinke bile uporabljene za vojsko, saj so omogočale dolgotrajno shranjevanje hrane na terenu.
Iz prvih pločevink se še ni dalo piti, tako kot danes. Značilne odprtine na pokrovu so se namreč prvič pojavile kasneje in omogočile so tudi pitje.

Razlika med pločevinko in konzervami?
Pločevinka je valjasta posoda iz kovine (najpogosteje iz jekla ali aluminija), ki je zaprta in dobro zatesnjena (na primer pločevinka energijske pijače, pločevinka barve, ...).

Konzerva pa je iz zelo podobnega oziroma istega materiala, le namen uporabe je drugačen. V konzervah imamo konzervirano živilo ali drug izdelek, ki je shranjen v pločevinki ali drugi vrsti embalaže (npr. v steklu, plastiki). Ko rečemo »konzerva«, običajno mislimo na konzervirano hrano (na primer: konzerva tune, fižola, paradižnika, hrane za mačke, ribe, paradižnikova omaka, ...).