25. maj se je v Jugoslaviji, od katere se je Slovenija odcepila leta 1991, imenoval dan mladosti. Foto: Suzan Gabrijan

25. maj je bil v nekdanji Jugoslaviji obeležen kot Dan mladosti v čast rojstnega dneva Josipa Broza Tita, voditelja Socialistične federativne republike Jugoslavije. Čeprav Tito ni bil dejansko rojen 25. maja (njegov rojstni dan je bil 7. maja), je ta dan postal simbolični praznik mladosti, pionirjev in prihodnjih generacij Jugoslavije.

Ker danes več država Jugoslavija ne obstaja, tudi dneva mladosti ni več. Gre le za spomin na ta dan, ki se ga nekateri spominjajo z nostalgijo. Foto: BoBo

Praznovanje Dneva mladosti je vključevalo številne aktivnosti, kot so športni dogodki, kulturni programi, parade in slavnostne prireditve, ki so povzdigovale vrednote socializma, enotnosti in bratstva. Ena izmed najbolj prepoznavnih tradicij tega praznika je bila štafeta mladosti. Štafetne palice, ki so jih nosili mladi iz vse države, so potovale skozi različne kraje Jugoslavije in na koncu prispele v Beograd, kjer so jih izročili Titu na veliki slavnostni prireditvi na stadionu JLA (danes se imenuje stadion Partizan).

Do kdaj se je praznoval dan mladosti?

Po Titovi smrti leta 1980 so s praznovanjem Dneva mladosti nadaljevali še nekaj let, a je z razpadom Jugoslavije ta tradicija prenehala.

Takšna je bila podoba Socialistične federativne republike Jugoslavije. Kot lahko vidimo, je Slovenija bila najbolj severna država. Jugoslavija je sestavljala šest socialističnih republik. Leta 1991 sta se odcepili Slovenija in Hrvaška, kasneje so pa tudi ostale republike postale samostojne. Foto: Wikipedia

Kako je potekala štafeta mladosti - nekaj podrobnosti kot zanimivost

Zbiranje štafetnih palic: Štafeta se je začela v različnih krajih po vsej Jugoslaviji. Mladinske organizacije, šole in delovne kolektive so prispevali palice, ki so bile pogosto umetniško izdelane in nosile posebna sporočila ali zaobljube mladih Titovih pionirjev.

Potovanje štafete: Palice so bile nato simbolično prenesene skozi različne kraje po državi. Mladinske skupine so jih nosile peš, na kolesih ali z drugimi prevoznimi sredstvi. Štafeta je potovala skozi vasi, mesta in prestolnice republik, kar je simboliziralo enotnost in povezanost različnih delov Jugoslavije.

Končni dogodek: Vrhunec štafete je bila velika slavnostna prireditev na stadionu JLA (stadion Partizana) v Beogradu. Tam so mladi izročili štafetne palice Titu oziroma po njegovi smrti predstavnikom države. Dogodek je bil pospremljen z množičnimi športnimi, kulturnimi in glasbenimi nastopi.