Avokadovec je drevo, na katerem zrastejo takšni zeleni sadeži. Avokado mora biti mehek, šele takrat je primeren za uživanje. Izhaja iz Srednje Amerike in Mehike. Danes uspeva predvsem v Južni Afriki, Izraelu, Kaliforniji, južni Španiji in drugih državah, kjer je veliko sonca. Na sredini ima ogromno koščico, v kateri je seme. Foto: Pixabay

Obvezno je na seznamu kot ena izmed sestavin v solatnih krožnikih oziroma samostojno. Vsebuje veliko vitaminov in dvigne splošno odpornost.

Pri kupovanju avokada bodite pozorni, da je mehak na dotik. Če ni, ga položite na kuhinjski pult ali v omaro, kjer je tema. Čez nekaj dni se bo gotovo zmehčal. Foto: Pixabay
Iz avokada lahko naredite odlične namaze, priloge in omake. Ena izmed nabolj znanih je omaka guacamole. Velikokrat se ponudi tudi k čipsu. Recept je preprost: avokado olupite in pretlačite z vilico. Dodate limonin sok, olivno olje, česen, gorčico, malce soli in popra. Takšen namaz lahko jeste samostojno na kruhu ali kot namaz v sendviču. Foto: Pixabay
Avokado se odlično poda tako k sladkim kot slanim jedem. Sam avokado ima nevtralen okus, daleč najbolj zdrav pa je seveda svež brez dodatkov. Kar olupite ga in narežite na koščke ter dodajte jedem. Foto: Pixabay
Avokado se dodaja tudi sendvičem in v suši. Velja za enega najbolj zdravih sadežev na svetu, saj v večjih količinah vsebuje kar 25 esencialnih hranil, med drugim vitamine A, B, C, E in K ter baker, železo, fosfor, magnezij in kalij. Bogat je tudi s prehranskimi vlakninami, beljakovinami in drugimi fitokemikalijami, kot so beta-sitosteroli, glutation in lutein, ki nas lahko varujejo pred različnimi boleznimi. Avokado odlikuje tudi veliko zdravih mononenasičenih (zdravih) maščob. Redno je na seznamu vegeterijancev in veganov. Preprečuje pa tudi vnetja v telesu. Foto: Pixabay

Kako veste, da je avokado zrel? Kot smo dejali, meso se nekoliko vdre ob dotiku. Sicer pa zoreti začne šele, ko ga poberejo z dreves, podobno kot banane.

Ni primeren za kuhanje, vedno se jedem dodaja na koncu. Kot smo že dejali, pa lahko iz njega naredite različne namaze. Ko ga narežete na košče, na zraku njegovo meso postane rjave barve, zato ga pokapljajte z limoninim sokom, da se to ne bo zgodilo.