Zaščitena označba porekla pomeni, da gre za jed, ki je značilna za določeno območje in da je pripravljena po receptu, ki se ne spreminja. To pa zato, da ostane "za vedno" kot posebna jed. Vsi namreč vemo, da se kulinarika skozi obdobja spreminja, a prav je, da imamo v Sloveniji nekaj jedi, ki so značilne za določeno območje. In ena izmed značilnih belokranjskih jedi je prav gotovo belokranjska pogača.

Belokranjska pogača je vedno posuta s koščki grobe soli in kumino v zrnju. Foto: Tanja Mojzer

Pripravljena mora biti po točno določenem receptu, kajti šele takšni pogači lahko rečemo belokranjska pogača. Če se katera od sestavin spremeni, to ni več belokranjska pogača, ampak samo pogača.

Ponudi se jo še toplo. Gostje jo trgajo z rokami. Foto: Tanja Mojzer

Vas zanima originalen recept?
- 50 dag mehke bele moke
- 3 dl mlačne vode
- 2 kavni žlički soli
- 20 g kvasa
- 1 celo jajce za premaz
- pol žličke sladkorja
- ščepec grobe soli za posip
- 1 ščepec kumine za posip

Zdrobi se 20 g kvasa, doda tri žličke bele mehke moke, ½ dcl mlačne vode in pol žličke sladkorja. Vse skupaj zmešamo v gosto tekočo snov in pustimo kvasni nastavek, da se mu poveča volumen za več kot enkrat.

Iz bele moke, mlačne vode, soli in kvasnega nastavka pripravimo zmes, ki jo gnetemo od 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da postane gladko in ne pretrdo testo, ki se ne sme prijemati rok.

Testo pokrijemo in pustimo vzhajati v posodi, kjer smo ga zamesili, toliko časa, da je volumen testa enkrat večji.

Oblikovanje belokranjske pogače
Vzhajano testo stresemo na pomaščen pekač, ga z rokama raztegnemo v velikosti premera 30 cm in ga potlačimo do debeline od 1 do 2 cm, proti robu se debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, saj mora biti rob pogače nižji od sredine.

Premaz, posip in rezanje površine
Po raztegnjenem testu se do dna pekača, z ene na drugo stran, zarežejo poševne črte s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Tako pripravljeno testo se namaže s stepenim jajcem, v katero se doda ščepec zrn kumine. Po vrhu se tako pripravljeno testo posuje še s ščepcem grobe morske soli.

Pečenje belokranjske pogače
Testo za belokranjsko pogačo se peče v predhodno ogreti pečici pri 220 °C od 20 do 25 minut. Pečena mora biti svetlorjavo zapečena, v sredini visoka od 3 do 4 cm, ob robu pa od 1 do 2 cm. Diši po sveže pečenem kruhu.

Recept je povzet iz potrjene specifikacije za BELOKRANJSKO POGAČO s priznano označbo tradicionalnega ugleda od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS z dne 28. 10. 2004 (324-25/01.)

Zdaj pa preverite, kako zna tudi Bansi speči pravo belokranjsko pogačo:

Peka prave tradicionalne belokranjske pogače

Tanja Mojzer
Video: Dunja Danial in Maja Ikanović