Serija je nastala v sodelovanju z Banko Slovenije, namenjena pa je finančnemu izobraževanju mladostnikov. V njej se skupina petih najstnikov na sodobne načine spoznava z osnovnimi finančnimi pojmi, kot so inflacija, obrestna mera, posojila, varčevanje, sodobni plačilni sistemi in podobno. Foto: Klemen Premrl

Medtem ko se spoznavajo s pojmi iz finančnega sveta, se zapletejo tudi v različne dogodivščine. Serija ima osem delov, dolgi so približno 10 minut, premierno pa bo predvajana kot del mladinskega programa na TV Slovenija med zimskimi počitnicami (od 30. januarja do 3. februarja oziroma od 6. do 10. februarja ob 9.45 na TV SLO 1). Ob določenih dnevih se bosta zvrstila kar dva dela.

Vsaka serija bo na portalu za mlade Čist hudo na voljo še 14 dni.

1. del: Osebno bančništvo, igrana mladinska nadaljevanka, 1/8
2. del: Inflacija, igrana mladinska nadaljevanka, 2/8
3. del: Posojila in obresti, igrana mladinska nadaljevanka, 3/8

Z dvema igralcema, ki sta se preizkusila v tej zanimivi vlogi, smo opravili kratek intervju, in sicer z Markom Engelmanom, ki v seriji igra Toma, in s Sofijo Lavrač Črnivec, ki igra Zalo.

Kaj je bilo tisto, kar si si o financah skozi serijo najbolj zapomnil/-a, naučil/-a in spoznal/-a o finančnem svetu?
Sofija: Največ o financah na splošno sem se naučila še pred snemanjem, pravzaprav tisti dan, ko smo dobili scenarije. Samo preletela sem "skripto" in mi je bilo jasno, da o finančnem svetu nimam pojma in se moram še ogromno naučiti, kar sem seveda se.
Marko: Naučil sem se, kaj so to oderuške obresti.

V igri ste bili vsi precej prepričljivi. Kako dolgo pa že ti igraš oziroma imaš izkušnje s snemanjem pred kamero? Že pred to serijo?
Sofija: Ta serija je bila zame prva izkušnja s snemanjem in igranjem pred kamero. Se pa drugače že sedem let ukvarjam z improvizacijsko igro v gledališču, kar mi je pri snemanju serije prišlo zelo prav, četudi se igra v gledališču zelo razlikuje od snemanja serije.
Marko: Igram že od 2. razreda osnovne šole. Moj prvi nastop pred kamero pa je bil pri devetih letih v oddaji Firbcologi.

Se je bilo težje vživeti v samo igro, se pravi osvojiti značaj osebe, ali si zapomniti pojme o financah?
Sofija: V bistvu je bilo najtežje ostati v vlogi, ko smo razlagali pojme o financah oziroma imeli replike o njih. Lahko bi rekla, da je bil zame kar izziv ostati v vlogi Zale, ki je polna energije in entuziazma, govoriti o finančnih pojmih in ne izpasti, kot da je to vse naučeno. Se mi pa zdi, da je bil tudi celoten scenarij zelo dobro in moderno napisan, kar nam je vsem nekako olajšalo vse skupaj.
Marko: Težji so bili pojmi o financah.

Kaj meniš, pri katerih letih bi bilo prav, da se mladi seznanijo z določenimi finančnimi pojmi, kot so inflacija, posojilo, obresti, nadomestilo, digitalno plačevanje, moneta, finančna varnost in podobno?
Sofija: Mislim, da je konec osnovne šole ravno pravšnji čas, da se vsaj približno spoznamo s temi finančnimi pojmi, ker je to čas, ko postajamo vedno bolj samostojni in se moramo naučiti sami razpolagati z denarjem. V srednji šoli dobimo prvo štipendijo, odpremo bančni račun itd. In takrat se enostavno, hočeš nočeš, srečamo s takimi finančnimi pojmi, ki jih moramo poznati.
Marko: V času prve triade v osnovni šoli.

Svet financ pozna veliko pasti, zato je potrebna precejšnja previdnost. Foto: Klemen Premrl

Se ti zdi, da se v šolah premalo naučite o samih financah in pasteh, ki so povezane z njim?
Sofija: Da, bi rekla, da je govora o financah zelo zelo malo, če že, v kakšnih matematičnih nalogah (smeh). Drugače, pa se mi zdi, da bi se morali osredotočiti predvsem na pasti in se da več naučiti o tem, kako se jim izogniti.
Marko: Absolutno premalo, ker se o tem nič ne učimo.

Imaš tudi iz realnega življenja kakšno izkušnjo s financami? Se pravi, če si kdaj že sam zaslužil kaj denarja ali bil vključen v kakšno "finančno zgodbo"?
Marko: Svoj prvi denar sem zaslužil s snemanjem pri devetih letih. Takrat sem tudi odprl bančni račun in tudi varčevalnega.

Se ti zdi svet financ zapleten? Je kaj, kar je še posebej težko razumeti v svetu denarja in vsega, kar je povezano z njim?
Marko: Da, gotovo je še kaj, kar je zapleteno in je težko razumeti.

Se je po igranju v tej seriji tvoj odnos do denarja v čem spremenil? Je kaj, kar te je še posebej presenetilo in si boš za področje financ za vedno zapomnil?
Marko: Da, da imamo 100-evrske kovance.

Imaš sam že kakšno slabo izkušnjo s področja financ v realnem življenju? Npr. te je kdo izdal, obljubil velik donos, ni vrnil denarja, zahteval več, kot je bilo rečeno in podobno? Lahko poveš primer, če obstaja.
Marko: Ne, slabih izkušenj na srečo nisem imel.