Tudi hrčki, dihurji, miške, ptiči in kunci se pred vročino ne morejo skriti. Zato potrebujejo našo pomoč.

Foto: EPA

Poskrbeti moramo, da bo kletka naših kosmatih ali pernatih ljubljenčkov v tistem prostoru, ki ni prevroč in kjer jo lahko postavimo v senco.

Foto: EPA

Tako kot pri psih in mačkah je tudi pri drugih živalih zelo pomembno, da imajo dovolj sveže pitne vode. Če bo voda stara in topla, je ne bodo pili in lahko dehidrirajo. Hitro se na vročih temperaturah lahko zgodi tudi, da stoječa voda postane polna bakterij.

Pomembno je tudi, da živali niso na prepihu. Foto: Epa

Ptičem pripravimo tudi kopel, v kateri se bodo hladili. Lahko jih poškropimo z vodo in jih tako oprhamo. Ponudimo jim manjše obroke sveže hrane. Če ne bodo pojedli vsega, ostanke odstranimo iz kletke, ker se zelo hitro pokvarijo.

Foto: EPA

Zelo dober in enostaven je trik s plastenko, v kateri zmrznemo vodo. V tistih dneh, ko je res vroče, plastenko, v kateri je zmrznjena voda (če je kletka majhna, naj bo tudi plastenka manjša), postavimo v kletko. Tako bodo lahko naši kosmatinci legli v njeno bližino in se hladili.

Foto: EPA

Če se mogoče zgodi, da je naš ljubljenček doživel toplotni šok, ga ohladimo. To storimo počasi in z vodo, ki ni preveč hladna. Naj bo sobne temperature. Z vodo dihurjem, morskim prašičkom in miškam zmočimo trebušček in šape.

Kako prepoznamo žival, ki je doživela toplotni šok?

Ta težko diha, sope, opazimo lahko tudi peno na gobčku, leži iztegnjena in lahko ima tudi krče.

Zajčke najhitreje ohladimo tako, da jim uhlje zavijemo v brisačo, ki smo jo zmočili z vodo.